Youtube/Kosovo Online
Kristofer Hil i Aleksandar Vučić

Sjedinjene Američke Države, sudeći po diplomatskim aktivnostima, preuzimaju dominantnu ulogu u pregovorima o Kosovu u koje bi, kako se čuje, mogao da se uključi čak i sam američki državni sekretar Entoni Blinken. Da je Vašington nameren da dovede do rešenja, govori i današnja poseta Prištini izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini, a u četvrtak Beogradu.

Više je reč o razmeni poruka, nego mišljenja, tumači za “Vesti” politički analitičar Dejan Vuk Stanković trenutnu pregovaračku situaciju.

On smatra da bi uključivanje Entonija Blinkena u dijalog Beograda i Prištine bilo formalne prirode.

– SAD hoće samo da se razgovori završe priznanjem Kosova, što Srbija neće uraditi. Ti suprotstavljeni stavovi o rešenju za pitanje Kosova već dovoljno govore da Blinken u pregovorima ne garantuje rešenje – ocenio je naš sagovornik.

Stanković ne veruje da će se američki državni sekretar suštinski uključiti u pregovore o Kosovu.

– Verujem da će on ponoviti poznate stavove, kao i da bi to njegovo uključivanje bilo formalni doprinos pregovaračkom procesu koji tapka u mestu. Praktično, Blinken nema šta da ponudi u pregovorima da bi Srbija promenila gledište – ocenio je on, istakavši da sa stanovišta direktnog uključivanja za SAD nije prioritet Kosovo, već Ukrajina.

Ovaj politički analitičar je mišljenja da Eskobar i Lajčak nastoje da ubrzaju pregovarački proces i izvrše pritisak na Srbiju.

Najava da Entoni Blinken neće oklevati da se direktno uključi u razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, stigla je od portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, prenosi Kosovo onlajn.

Sam Entoni Blinken je kazao da su SAD duboko angažovane kao posmatrači u dijalogu.

– Razumemo da su razgovori u toku. To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog – naveo je Blinkenove reči portal The Pavlovic todadž.

O situaciji u regionu, posebno posle prošlonedeljne briselske runde dijaloga, razgovarali su predsednik Srbije i ambasador SAD Kristofer Hil. Vučić je, kako je saopšteno, kazao da Srbi na KiM bezuslovno traže formiranje Zajednice srpskih opština.

– Predsednik Vučić je pojasnio ambasadoru Hilu stavove Srbije koje zastupa u dijalogu sa Prištinom, učestvujući u njemu odgovorno i konstruktivno. On je rekao da Srbija ozbiljno pristupa pronalaženju rešenja za aktuelnu krizu izazvanu jednostranim potezima Prištine – kaže se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

Vučić je, kako su naveli, ukazujući na tenzije koje postoje na KiM, rekao da je važno da se Priština pridržava dogovora da njene specijalne snage mogu da pređu na sever samo uz saglasnost NATO-a i gradonačelnika četiri opštine u kojima žive Srbi.

Da ne bi trebalo odugovlačiti sa ZSO smatra bivši predsednik privremenih prištinskih institucija Fatmir Sejdiju, jer neće imati izvršna ovlašćenja.

– Ustavni sud je doneo odluku o formiranju Zajednice i da ne sme ići dalje od onoga što je ovaj sud predvideo. Sud je dao mišljenje i dužni su da ispitaju mogućnost njegovog sprovođenja – tvrdi Sejdiju.

On je dodao da ZSO neće imati svoje delegate u Skupštini i drugim institucijama, kako to Beograd očekuje.

Opasnost sa terena?

Dejan Vuk Stanković podseća da sve administracije SAD od 90-ih prošlog veka imaju kontinuiranu politiku prema problemu Kosova i Metohije, a kao ni Vašington, kako kaže, ni ostali akteri pregovora neće menjati stavove.

– Pitanje je šta će se dešavati na terenu, odnosno da li će doći do incidenata i da li će se zakomplikovati situacija – kazao je on.

Konkretno i sadržajno

Aleksandar Vučić se povodom razgovora sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom oglasio na Instagram profilu Budućnostsrbije.

– Konkretan i sadržajan razgovor sa ambasadorom Hilom o situaciji nakon poslednje runde razgovora u Briselu. Ponovio sam doslednu poziciju Srbije koja nastavlja da ulaže sve napore u cilju nalaženja kompromisnog rešenja, radi održanja mira i stabilnosti – napisao je Vučić.

Eskobar dolazi da podrži dijalog

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar dolazi u Prištinu i Beograd kako bi podržao dijalog dve strane.

Sa Eskobarom u Prištinu i Beograd dolazi i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Oni će u sredu doputovati u Prištinu, a u Beogradu će boraviti u četvrtak. Eskobar i Lajčak posetili su zajedno Prištinu i Beograd poslednji put početkom februara ove godine.

Preminuo Božidar Delić

General u penziji Božidar Delić (66) preminuo je u utorak posle duge i teške bolesti. Delić je u sadašnjem sazivu Skupštine Srbije izabran za potpredsednika. Na izborima 3. aprila bio je nosilac liste koalicije DSS-POKS.

Bio je najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u VJ, a kao načelnik štaba 549. motorizovane brigade stupio je na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998-1999. učestvovala, između ostalih, u bitki na Paštriku, boreći se protiv Oslobodilačke vojske Kosova i NATO.