R. Patković
Tradicija: Porta puna našeg naroda

Od početka devedesetih godina prošlog veka Udruženje Srba Krajišnika iz Dortmunda i Fondacija “Petar Kočić” koja je delovala u okviru udruženja organizovali su Kočićev zbor koji je postao jedna od najposećenijih priredbi koja je okupljala naše ljude u Evropi. Krajišnici su više od dve decenije negovali drevne običaje, zborovanja i prela, prikupljali pomoć za zavičaj, ali su organizatori ostarili, umorili se i razrađen koncept ponudili Crkvenoj opštini Svetog Luke da nastavi zborovanja. Ponuda je prihvaćena i organizovan je Narodni zbor, istini za volju ne baš onako kako su Kočićevi potomci radili u svoje vreme, ali se ipak naš narod širom Evrope raspitivao kada je zbor ili prelo?

Uživala: Jelena Simić sa društvom iz Esena

I ove godine ponovo se masa naroda okupila u porti hrama Sv. Luke u Dortmundu. Nije bilo bacanja kamena s ramena niti nadvlačenja konopca, ali se okretao vo na ražnju, još jednom se zaorila pesma “Krajišnici, đe ćemo na prelo”. Opet se skupio naš narod iz cele Nemačke, ali i drugih zemalja. Bilo je onih koji dolaze godinama, ali i mladih koji su prvi put na zboru.

Bilo je mnogo lepih devojaka, a po mišljenju mnogih najlepša je bila Jelena Simić iz Esena. Ona je prvi put na zboru i puna je utisaka.

Dolazi 20 godina: Gordana Aleksić (druga sleva) je zaigrala među prvima

– Prelepo je, mnogo naroda koji je barem danas “udario brigu na veselje”. Meni je posebno drago što imam priliku da uživam u čarima naše narodne muzike. Domaćini su pripremili izobilje domaćih specijaliteta i sjajno ugostili nas, rekla bih više od 2.000 prisutnih. Prvi put sam na zboru i sigurno ću ponovo doći – rekla nam je Jelena Simić.

Gordana Aleksić iz Roterdama u Holandiji je jedna od onih koji dolaze godinama.

Za pečenje vola zadužena tri majstora

– Sa radošću sam prešla 250 kilometara iz Roterdama da se sa starim društvom lepo provedem na narodnom zboru gde dolazim već skoro 20 godina. Muzika i igra su mi vrlo važni. Tada napunim baterije i zaboravim sve brige i probleme. Vreme nas je dobro poslužilo i bilo je mnogo lepše nego što su rekli. Nije bilo nevremena, svi smo se lepo proveli i obavezno dolazim i sledeće godine – kaže Gordana.

Oprečni stavovi: Nekima zasmetao neobičan nastup

Ćana na krovu

Na Narodnom zboru je pevala i estradna zvezda Ćana i razgalila zemljake, ali je jedan detalj podelio mišljenja prisutnih, a kasnije i na društvenim mrežama. Zasmetao je nekima Ćanin izlazak na krov pomoćnog objekta crkvene opštine u porti dok je pevala pesmu “Srpkinja je mene majka rodila”. To su telefonima snimali i oni kojima se dopalo što je pevačica prihvatila predlog nekoliko prisutnih i oni koji su smatrali da to nije primereno. Ovi drugi su odmah poslali snimke i nadležnima u eparhiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here