Tanjug

Velika Morava, najveća reka u Srbiji, ovih dana tokom kroz Pomoravlje, mutna i nabujala, nosi velike količine smeća, plastičnih boca, kesa i kanti, odbačenu belu tehniku, drveće, panjeve, pa čak i uginule svinje, koje je usputno pokupila sa divljih deponija sa njenih obala.

Jedan deo odlaže uz nosače mostova i vrbake, drugi putuje do Dunava.

Stanovnici Ribara, sela na levoj obali Morave, kod Jagodine, uz brojne primedbe da otpad bacamo u reke, ocenili su za Tanjug da je „dobro ponekad da nadođu vode, jer same očiste korita, a mulj ostave na naše obraze i ponašanje“.

Ljubitelji i čuvari prirode u Pomoravlju, ribolovci, koji, kako kažu, apelima malo postižu da se reke ne zagađuju, dele mišljenje stanovnika uz Moravu o vodostaju koji čisti reke, i ističu da će velike količine ostati u rupama u koritu reke koje su napravili bageri brojnih šljunkara.

Oni tvrde da korito reke zbog vađenja šljunka liči na krater, a zahvaljujući, kako kažu, „ovoj raboti koja je često i nelegalna, uništena je brojna flora i fauna, emigrirale ribe, a obrušavaju se i obale, i seljaci koji uz reku imaju njive, ostaju bez njih“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime