EPA/Malton Dibra

Za ujedinjenje Kosova i Albanije, ako bi bio organizovan referendum, izjasnilo se 74,8 odsto ispitanika jedne ankete koja je sprovedena u Albaniji, dok je na Kosovu procenat manji, pa bi za uniju sa Albanijom glasalo 63,9 anketiranih.

Nedavna anketa koju su sprovele Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) i Fondacija otvorenog društva za Albaniju (OSFA), bavila se nizom pitanja, sa fokusom na ujedinjenje Albanije i Kosova, prenosi Koha Ditore.

Rezultati ankete pokazali su da su posete građana, sa obe strane, značajno povećale, posebno nakon izgradnje auto puta koji povezuje Kosovo i Albaniju i da građani Kosova posećuju Albaniju više nego obrnuto.

Na pitanje kako bi glasali ako bi se održao referendum o ujedinjenju, u Albaniji bi “za” glasalo 74,8 odsto ispitanika, dok je na Kosovu taj procenat manji i iznosi 63,9 odsto.

Među onima koji ne žele nacionalno jedinstvo su većinom građani iz urbanih sredina i u Albaniji i na Kosovu. Razlozi odbacivanja unije su različiti, ali preovladava uverenje da Kosovo i Albanija bolje funkcionišu zasebno.

Ispitanici iz Albanije za koje je ujedinjenje moguće, smatraju da bi ključni faktor u njegovom sprovođenju bila međunarodna zajednica, dok mnogi na Kosovu dele uverenje da takav scenario mogu da sprovedu samo kosovski i albanski lideri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here