Tanjug

Lideri zemalja i organizacija koje učestvuju na samitu o Ukrajini u švajcarskom Birgenštoku saopštili su nacrt zajedničkog saopštenja u kojem se navodi da je svaka pretnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu rata protiv Ukrajine neprihvatljiva.

Dodaje se da ukrajinske nuklearke i oprema, uključujući NE Zaporožje, moraju da rade bezbedno pod kontrolom Ukrajine, dok je, kako kažu, “ključno da se obezbedi slobodna, potpuna i komercijalna plovidba i pristup lukama u Crnom i Azovskom moru”, preneo je Rojters.

“Napadi na brodove u lukama, kao i na civilne luke i infrastrukturu su neprihvatljivi. Svi ratni zarobljenici moraju da budu oslobođeni, a sva raseljena ukrajinska deca i civili koji su nezakonito pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu”, istakli su učesnici mirovnog samita.

“Potvrđujemo našu posvećenost tome da se suzdržimo od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države… uključujući Ukrajinu”, istakli su u nacrtu.

U Švajcarskoj je počeo Samit o miru za Ukrajinu, na kojem učestvuju predstavnici zemalja članica EU, G7, neke od zemalja članica G20 i BRIKS-a, kao i visoke zvanice tri međunarodne organizacije (UN, OEBS i Savet Evrope).

Cilj dvodnevnog samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država, je pronalazak platforme za budući dijalog na visokom nivou o načinima postizanja pravičnog i trajnog mira u Ukrajini, u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

4 COMMENTS

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ..EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  2. Naravno da nije dobra ali i Amerikanci su bacili na Japan pa nisu odgovarali nego su ga jos i kolonisali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here