EPA/Andy Rain
Rodžer Federer i Rafael Nadal

Rafael Nadal dao je opširan intervju za “Pais” u kojem je govorio, između ostalog, o svojim najvećim rivalima Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru.

Novak je nedavno rekao da bi ga Nadal zastrašio pripremom pred mečeve kad su bili mlađi. Rafin odgovor na to bio je sledeći:

– To nikada, nikada, nikada nije bila moja namera. Tako se zagrevam u nameri da budem spreman, ništa više od toga. Nisam čuo šta je on rekao, da budem iskren – rekao je Nadal i nešto kasnije dodao:

– Dokle mi sećanja sežu, Federer je igrač koii me je najviše impresionirao, najviše me zabavio, najviše me “dodirnuo”. Gledati Federera dirnulo me je više nego gledati Đokovića – na kraju krajeva, suština tenisa je emocija, emocija je ta koja te privuče.

Nadal kaže da je i Đoković, kao i svi veliki šampioni, menjao igru, ali da nije morao to da radi radikalno kao Španac (zbog povreda) i Federer (zbog Nadala kao rivala).

– Mnogo je Novak oplemenio svoju igru, ali nije radikalno menjao igru. Protiv Federera sam imao jasnu taktiku, on je znao šta ja želim, a ja sam znao da će on probati da se brani. Kao šah – kada bi napravio grešku, to bi i osetio. Sa Đokovićem nije bilo jasne taktike, morao sam da igram na vrlo visokom nivou jako dugo kako bih ga pobedio.

Na pitanje zašto se najviše govori o rivalstvu Nadal-Federer od sva tri rivalstva Velike trojke, Nadal odgovara:

– Nekoliko je faktora. Neke neću komentarisati, nije na meni da to činim. Ali u smislu tenisa, jasno je – kombinacija suprotnih stilova – Federer je bio savršenstvo u smislu estetike, elegancije i tehnike. I ja imam jako dobru tehniku, ali to nije isto što i estetika. On je bio broj 1 kad sam ja došao, kao rival duge kose i upadljive fizičke spreme. Elegancija protiv ratnika, jedinstvena razlika, u kombinaciji sa brojnim velikim mečevima, pretvorila je naše rivalstvo u nešto što prevazilazi sport više nego bilo koji drugi meč.

Novu sezonu Nadal počinje mečom sa Dominikom Timom u Brizbejnu, u noći između ponedeljka i utorka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here