EPA/HAYOUNG JEON
Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će sastanka u Parizu biti i naglasila da takse koje je Priština uvela na srpsku robu štete svima, jer nestabilnost u regionu znači i nestabilnost u Evropi.

– Nadam se da će sastanka biti, Beograd je spreman za dijalog, spreman za kompromis, Beograd u to ulazi iskrenih namera – rekla je ona srpskim novinarima u Ženevi.

Kako je dodala, nada se da će i Priština shvatiti da takse nisu nešto što pripada 21. veku, da to što sprečavaju slobodan protok roba, slobodno kretanje ljudi – da nas sve to vodi sve dalje ne samo od dijaloga, već i od standarda koji danas moraju biti neupitni:

– Pozvam ih još jednom da razmisle, da ovo nikome ne ide u prilog, da šteti svima- Beogradu, Prištini, regionu i Evropi. Jer, nestabilnost u našem regionu znači nestabilnost u Evropi – rekla je premijerka Srbije.

Povodom izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da ako ne bude sastanka za to neće biti kriva Priština, već Beograd.

– To je za mene indikativno, jer ako osećate potrebu da govorite da niste krivi, onda verovatno osećate pritisak svih da ste upravo vi krivi za to što možda neće biti održan taj sastanak – kaže ona.

Kako je dodala i dalje se nada da će sastanak biti održan, iako priznaje da nije previše optimistična. Kaže i da joj je drago što i Haradinaj shvata da svi međunarodni činioci prepoznaju da je Priština ta koja apsolutnim odbijanjem da ukine taske u stvari čini dalje dijalog nemogućim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here