EPA-EFE/GRIGORY SYSOYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Vladimir Putin

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan izjavio je da se nada da će se predsednik Rusije Vladimir Putin umešati u situaciju sa migrantima na belorusko-poljskoj granici i izvršiti pritisak na Minsk.

– Putin ima bliske veze sa Lukašenkom, mora da ima načina da reaguje, da izvrši pritisak (na Minsk) – diplomatski ili, možda, neki drugi, pošto su zemlje povezane istorijom, susedstvom, ekonomskom i političkom saradnjom… Predsednik Putin je obećao da će se umešati u situaciju, nadam se da će to i učiniti – rekao je Le Drijan za radio-stanicu „RTL“.

Nepodnošljiv sused

Francuski ministar takođe je rekao da je Rusija ponekad nepodnošljiv sused, ali da s njom treba održavati dijalog zarad zajedničkih interesa.

– Rusija je, pre svega, sused. To je realnost, ali geografija je tvrdoglava, kao što znate, i Rusija nije izrazila nameru da se ‘preseli’. Ponekad su susedi nepodnošljivi, postoje susedi koji vas nerviraju, ali oni ostaju vaši susedi, tako da morate da tražite načine da zajedno delujete u korist zajedničkih interesa… Stoga u svakom slučaju moramo da nastavimo da razgovaramo sa ovim susedom – objasnio je Le Drijan.

Prema njegovim rečima, upravo iz tog razloga je prošle nedelje održan sastanak ministarstava spoljnih poslova i odbrane Rusije i Francuske u formatu „2+2“.

– Ne mogu da kažem da je sastanak protekao dobro, ali najvažnije je da je održan. Uvek treba podržavati dijalog – zaključio je ministar.

Predsednici Francuske i Rusije su 15. novembra razgovarali telefonom. Kako je prenela Jelisejska palata, Makron i Putin su se dogovorili da rade zajedno na smanjenju nivoa migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici.

Kriza na belorusko-poljskoj granici

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i skoro deset dana je provelo u pograničnoj zoni. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Migranti su se 17. novembra povukli sa same granice i smešteni su u transportno-logistički centar, gde im je beloruska strana organizovala prenoćište, dok se deo vratio u kamp u šumi u blizini granice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike na granici sa Belorusijom i optužuju Minsk za stvaranje migrantske krize. Minsk demantuje sve optužbe. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće sprečavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here