EPA-EFE/DAN PELED

Zaštitnik potrošača je upozorio australijske avio-kompanije da će ih pomno pratiti u narednom periodu. Razlog za ovakvu najavu je da se osigura da operateri namerno ne usporavaju povratak punog kapaciteta usluga, zarad “održanja visokih cena avionskih karata“.

U kvartalnom izveštaju o konkurenciji avio-kompanija, Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) je utvrdila povećanje od 27 odsto u svim vrstama avionskih karata između oktobra 2019. i oktobra 2022.

Primećeno je da su najviše poskupele karte za ekonomsku klasu, jer “sa manje letova, a velikom potražnjom, avio-kompanije trenutno ne moraju da nude posebne cene kako bi popunile avione“.

“Fleksibilne cene ekonomske i biznis klase trenutno su ispod nivoa iz vremena pre kovida“, saopštila je komisija.

U izveštaju se citira nedavni vladin monitoring podataka, koji pokazuje da su najjeftinije domaće karte u novembru bile više nego dvostruko skuplje od aprilskih, što je rast koji nije zabeležen još od 2004.

Tako su povratne karte ekonomskom klasom između Sidneja i Melburna, druge najprometnije avio rute na svetu pre kovida, u decembru bile u proseku 500 dolara kod nisko-budžetnih operatera i preko 1.000 dolara kod Kvantasa.

U oktobru je broj putnika u avionu iznosio 86 odsto od stope pre pandemije, dok je broj raspoloživih sedišta kojima su letele avio-kompanije bio 85 odsto u poređenju s vremenom pre kovida.

Broj sedišta u ponudi na ruti od Sidneja do Melburna u oktobru bio je 76 odsto od nivoa pre kovida za isti mesec.

Aerodromi se spremaju za naporan period božićnih putovanja na kraju godine. Sidnejski aerodrom očekuje više od 2,2 miliona putnika između 12. decembra i 1. januara na svim svojim terminalima ili 82 odsto nivoa pre kovida.

Očekuje se da će od tog broja 1,4 miliona biti domaći putnici, što je 91 odsto predpandemijskog nivoa.

Izvršni direktor aerodroma u Sidneju Džef Kolbert rekao je da su učinjeni zajednički napori kako bi se ponovo povećala radna snaga aerodroma, što bi značilo da je 95 odsto domaćih putnika u novembru prošlo kontrolu za manje od 10 minuta.

– Prihvatamo da se avio-kompanije i dalje suočavaju s nekim izazovima vezanim za resurse u vezi s pandemijom, ali ACCC će ih pažljivo pratiti kako bi se osiguralo da pravovremeno vrate kapacitete na tržište, i da na taj način dođe do smanjenja pritiska na cene avionskih karata – rekla je Ana Brejki, komesarka ACCC-a.

“Cene međunarodnih avio karata su takođe naduvane“, saopštio je ACCC, ukazujući na manju konkurenciju. Samo 44 međunarodne avio-kompanije letele su u septembru za Australiju i iz Australije, što je manje u odnosu na čak 58 operatera pre pandemije.

U izveštaju se navodi da je kapacitet bio glavni faktor za održavanje visokih cena, kao i jaka potražnja i tekuće visoke cene goriva za avione.

Manje otkazanih letova

ACCC je utvrdio da su otkazivanja letova koja su bila učestala na domaćim linijama sredinom godine smanjena sa 6,4 odsto u julu, na 2,9 odsto u oktobru.
S druge strane, odloženi letovi bili su na 30,7 odszo u oktobru, u poređenju sa 45 odsto u julu. Međutim, letovi koji su saobraćali na vreme ostaju “dosta ispod“ dugoročnih proseka.

Kvantas ipak profitabilan

Ana Brejki iz ACCC-a takođe je napomenula da Kvantas grupa, koja uključuje Džetstar, Virdžin i Reks, očekuju da će biti profitabilni u ovoj finansijskoj godini, nakon značajnih gubitaka lpke su trpeli zbog pandemije.
Kvantasova projektovana osnovna dobit od 1,45 milijardi dolara pre oporezivanja, za drugih šest meseci ove godine, blizu je učinka kompanije za celu godinu rada.

1 COMMENT

  1. Naravno da su naduvane kada je cena kerozina poskupela i to za nekoliko puta. Interesantno je da cene privatnih letova nisu poskupele, naravno one su visoke z a običnog čoveka, ali su na istom nivou kao ranije, a cena komercijalnih letova su poletele naviše. Low cost kompanije isto tako dižu cene, ne znam da li mogu da se tako nazivaju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here