Youtube/RTS prikazuje
Scena iz filma "Šavovi"

Film „Šavovi“ dobio je specijalno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

U okviru letenjeg izdanja festivala prikazano je, na otvorenom i onlajn, 111 filmova iz 48 zemalja. Na ceremoniji dodele nagrada, održanoj 6. jula, saopšteno je koji su filmovi izdvojeni.

Gran-pri je dobio bugarsko-katarski film Sestra, dok je najgrada za Najbolji balkanski film pripala tursko-nemačko-holandsko-grčkoj koprodukciji Tri sestre.

U drugoj, balkanskoj selekciji Šavovi dobili su pomenuto specijalno priznanje.

Od svoje premijere na Berlinskom filmskom festivalu, Šavovi su imali veoma uspešan festivalski život postavši jedan od najnagrađenijih srpskih filmova u 21. veku.

Ovaj srpski film nastao je i uz podršku Filmskog centra Srbije, kao koprodukcija naše zemlje sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, a na Berlinskom filmskom festivalu je prikazan u zvaničnom programu „Panorama“ i osvojio dve nagrade – Nagradu za najbolji evropski film u toj programskoj celini i Drugu nagradu publike.

Na Fest-u je nagrađena Snežana Bogdanović za ulogu Ane u ovom filmu, dok je film kao celina poneo i nagradu žirija Fipresci nagradu Nebojša Ðukelić.

Film je potom nastavio zapažen i uspešan festivalski pohod po Srbiji, regionu i čitavom svetu, a bio je i deo redovnog bioskopskog repertoara u našoj zemlji.

Šavovi, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od 20 godina.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime