Tanjug
Grupa "Dram"

Nagradu Milan Mladenović upravo na rođendan velikog rok umetnika u ponedeljak je osvojila beogradska grupa “Dram” za pesmu “Daj mi sve”, na svečanoj dodeli u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu, kao veoma emotivno sećanje na neprolaznog muzičara i pesnika.

Alternativna rok grupa “Dram” ima za sobom nedavno objavljen debi album “Nećemo promeniti svet” (PGP RTS) sa 10 autorskih pesama i nastupala je na mnogim prostorima po Beogradu i Srbiji, gde su bili neizbežni na raznim festivalima i manifestacijama, tako da uveliko važe za sastav koji obećava.

Nagradu su im uručili prošlogodišnji pobednici – kvartet art noise elektro rok grupa “Artan Lili”, koji su ušli u istoriju kao prvi laureati ove nagrade.

Osim što su imali priliku da proglase pobednika, za kraj su efektno odsvirali tri numere da zaokruže veoma uspešno muzičko veče.

Zadužbina Milana Mladenovića dobila je čak 319 prijava za konkurs ove prestižne nagrade, ustanovljene 2018. godine, a prema kriterijumima za razmatranje je uzeto 243 pesme autora iz celog regiona, odnosno prostora bivše Jugoslavije.

Podsetimo, žiri je radio u sastavu – Mirela Priselac Remi (bend “Elemental”), Darko Rundek i Srđan Gojković Gile, koji su od podataka o svakoj pesmi dobili samo naslov i tekst, ali ne i ime autora/benda, i nakon užeg izbora, odabrali su 25 numera, od kojih je sačinjen spisak od 14 finalista.

Tako je konkurencija bila jaka, jer su u finale ušle numere i kantautori: “Alkohol” (Mrave brojim), “Anestezija” (Nekud), “Anonimni SMS” (Sale i Sedlari), “Bebo” (Nataleé), “Daj mi sve” (dram), “Dan na Tisi” (Rebel Star), “Digresija na zeku II” (Klinika Denis Kataneca), “Držali smo se za ruke” (Sara Renar), “Igle” (Playground Hustle feat. Shot), “Ljubavnik” (Čao Portorož), “Ona je iz Ju Es Ej” (Despot Tomić), “Pesma Mesecu” (Dukatt), “Sve je ko pre” (Magic Bush) i “Tiho” (Buč Kesidi).

Tročlani žiri pred proglašenje pobednika dao je iz svoje vizure analizu izazova pred kojim su se našli da u takmičenju odaberu pravog kao najboljeg za 2020. godinu, koji će ponosno uzeti priznanje velikog muzičara, pesnika, pevača, gitariste, kompozitora, producenta, jednom rečju – vizionara.

“Pomislio sam da će se od toliko stotina pesama vrlo brzo izdvojiti one koje su slabe, i da će nam biti lako da odaberemo bolje, ali ispostavilo se da je stigao jako veliki broj veoma kvalitetnih pesama, produkcijski su bili odlično snimljeni, sjajno odsvirani, i čini mi se da je barem 50 njih imalo visok nivo u muzičkom i tekstualnom pogledu”, javio se Rundek putem video linka sa svojim obrazloženjem.

– Milan i ja se poznajemo jako dugo, još od vremena kada nismo stupili na javnu scenu, išli smo zajedno u 11. Beogradsku gimnaziju, i imali smo uvek raznih muzičkih tema, o tada novom albumu Nila Janga, o grupama koje smo slušali tipa “Genesis” ili “Yes”, ili koji nam je omiljeni album Bitlsa – evocirao je uspomene Gojković, koji je ovu noć i počeo čestitanjem rođendana svom prijatelju Mladenoviću i sviranjem pesme u njegovu čast.

Istovremeno sa dodelom značajne nagrade, našao se i povod za promociju antologijskog albuma “Angels Breath”, u tandemu Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba.

Premijerno je prikazan kratak dokumentarni film od 10 minuta – “Plažna večnog vetra” u režiji pozorišnog reditelja Đorđa Marjanovića, o stvaranju albuma “Angels Breath”, kao i video spot “Metak” sa tog albuma, prava anti-ratna osvešćena numera.

Dokumentarac je realizovan od arhivskih snimaka tokom rada na albumu u Sao Paolu, koji nikada ranije nigde nisu bili prikazani.

Veče prepuno mnogih kolega iz sveta muzike i umetnosti i dalje dokazuje kako je nemoguće izbrisati iz sećanja ovako velike muzičare čiji život i stvaralaštvo zapravo nikada ne bledi.

Mladenović je napustio ovaj svet 1994. godine, a njegovo rođenje na dan 21. septembra je od prošle godine tradicija za dodelu nagrade koja ponosno nosi njegovo ime.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here