Lična arhiva
Osvojili najviše bodova: Srednji ansambl KUD Zavičaj iz Vintertura

U Dietikonu nadomak Ciriha održana je 24. dečja smotra srpskog folklora Švajcarske. U prepunoj Štathali je nastupilo 12 grupa iz 10 udruženja, a titulu najboljeg ansambla i veliki pehar Šumadinca ponela je u Vintertur srednja grupa KUD Zavičaj. Osim pobedničkog udruženja učestvovala su i kulturno-umetnička društva Sloga – Cirih, “Karađorđe” – Bern, Vez – Lozana, “Abrašević” – Nojenhof, Kolo – Nojhauzen, Homolje – Gosau, “Vuk S. Karadžić” – Roršah, “Kikac” – Bazel i “Sveti Sava” – Cug. Domaćin ovogodišnje Smotre bilo je FMD Kolo iz Nojhauzena, a organizator Savez srpskog folklora Švajcarske. Uz više stotina učesnika i brojnu publiku na Smotru je došao i Mihajlo Šaulić, generalni konzul Srbije u Cirihu, a sveštenik Branimir Petković je, kao i svake godine, blagoslovio skup. Bila je, takođe, prisutna i delegacija Vrbasa, koja je iz matice došla da podrži očuvanje srpske kulture.

Veselje: Zavičajci sa Šumadincem

Lepota običaja

Najlepši deo bio je posle proglašenja pobednika kada su svi igrači, učesnici Smotre, sa brojnom publikom zaigrali kolo. Ovo godine dodeljeno je rekordnih osam zlatnih plaketa i svi klubovi su time zadovoljni jer je to, kako kažu, dobar znak da je srpski folklor u Švajcarskoj na veoma kvalitetnom nivou. Posle proglašenja pobednika počelo je veselje, a šarenilo narodnih nošnji i pesama dočaralo je lepotu Srbije i srpskih običaja.

Orila se i pesma: Nastup KUD “Kikac” iz Bazela

Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, kaže da je nažalost posle korone bilo malo manje ansambala.

– Četiri kluba su nam otkazala uz obrazloženje da nisu spremni za Smotru, ali su nam potvrdili da aktivno rade sa dečjim ansamblima i da će sledeće godine opet biti s nama. Kvalitet folklora kao i organizacija Smotre bili su na vrhunskom nivou. Želim da napomenem da je svaki ansambl nastupao sa orkestrom uživo i da nije niko igrao uz matricu. To dokazuje da dajemo značaj kvalitetu i da kompletan nastup bude na vrhunskom nivou – navodi Milenković.

Članovi KUD “Abrašević CH” iz Nojenhofa

On dodaje da su članovi žirija u svojim izveštajima, kao i za okruglim stolom, potvrdili da je organizacija Smotre srpskog folklora u Švajcarskoj na zavidnom nivou.

– Mi kao organizatori smo veoma ponosni jer je sala opet prepuna kao i svake godine, a raspoloženje je bilo vrhunsko. Publika u sali, a i deca na bini, svi su se družili. Svako društvo je imalo podršku. Svi smo bili kao jedna velika srpska porodica ili, kako ja volim da kažem, folklorna porodica Švajcarske. Zahvaljujem svima koji su doprineli organizaciji Smotre – izjavio je Milenković za “Vesti”.

Matej Dragičević i David Krnetić, KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha

Uživali u druženju

Nikola Stefanović, predsednik Sloge iz Ciriha, kaže da je ovogodišnja Smotra bila veliki događaj za njihovo društvo.

– Sve je vrlo dobro organizovano, a deca su se baš trudila i izvukla poslednji atom snage da se pokažu u što boljem svetlu. Druženje sa ostalim ansamblima bilo je veliko zadovoljstvo u kojem su svi veoma uživali – ističe Stefanović.

Tatjana Milićević, umetnički rukovodilac KUD Zavičaj iz Vintertura, kaže da je ponosna što su manifestacije našeg folklora u Švajcarskoj organizovane na visokom nivou.

Prepuna sala u Dietikonu

– Želimo da zahvalimo organizatoru, našem Savezu, koji iz godine u godinu podiže lestvicu i poboljšava organizaciju Smotre. Komšije iz FMD Kolo iz Nojhauzena su odradili fenomenalan posao kao domaćini. Što se tiče našeg društva, mi smo drugi put nastupili sa dva ansambla, dečjim i omladinskim. Veliki posao, velike obaveze, ali se i isplatilo videti decu kako uživaju igrajući i na kraju programa družeći se sa vršnjacima – navodi Tatjana.

Osmeh u kolu: KUD Sloga iz Ciriha

Ona ističe da su prijatna druženja bila i među odraslima koji vode društva, što je za svaku pohvalu.

– Nadam se da ćemo tim putem nastaviti i unapređivati naša društva. Svim ansamblima čestitamo na prikazanom programu u kome se primeti veliki trud i rad – izjavila je Tatjana Milićević.

Prvi put zlatna plaketa: KUD Vez iz Lozane

Vez se pozlatio

Dragan Rakić, predsednik KUD Vez iz Lozane, zahvaljuje domaćinu, FMD Kolo iz Nojhauzena i SSFŠ na organizaciji i trudu da svaki detalj na Smotri prođe u najboljem redu.

– Posebno želim da pohvalim moje igrače. KUD Vez kao najmlađe društvo u Savezu osvojilo je prvu zlatnu plaketu, a ujedno i dve specijalne nagrade. Ovo prvo zlato posvećujemo našoj Slađi, zahvaljujem Slavici Mihailović koja je autorka koreografije “Igre Peštera” koju su naši mališani izveli. Zahvaljujemo Dejanu Prvanoviću za izradu nošnji. Želim da zahvalim i našem umetničkom rukovodiocu Danilu Šoću i njegovim asistentkinjama Tamari Kostić i Anđeli Kodić, kao i Suzani Kostić koja je bila koordinator za ovu koreografiju. Da istaknem i da je UO Veza u svim trenucima bio velika podrška meni i celom našem društvu – kaže Rakić.

Vanja, članica FMD Kolo

Zahvalni za podršku

Nenad Jovanović, predsednik FMD Kolo iz Nojhauzena, kao domaćin Smotre, želi da zahvali svima koji su došli i učesnicima i publici.

– Pre svega zahvaljujem dečjim ansamblima koji su na sceni pokazali sve što su mesecima pripremali. Sve pohvale članovima našeg društva koji su se nesebično prihvatili da pomognu u izvršenju ovog dugo planiranog projekta. Između ostalog cenimo i neprekidnu podršku koju dobijamo od Konzulata i od Srpske pravoslavne crkve. Posebnu zahvalnost želimo da izrazimo delegaciji iz Vrbasa koja je iz matice došla da podrži očuvanje srpske kulture. Takođe,želimo da pohvalimo drage sponzore za značajne donacije. A za kraj, naravno, ne smemo da zaboravimo naše drage goste koji su aplauzom ispratili program i ulepšali zajedničko veselje – kaže Jovanović.

SFD Homolje iz Gosaua

Ponovo ista priznanja

Nemanja Pavlović, potpredsednik SFD Homolje iz Gosaua, kaže da u ovom društvu imaju poseban razlog za zadovoljstvo.

– Osvojili smo specijalne nagrade za najboljeg igrača i igračicu na smotri. Veoma smo ponosni na našu decu. Izuzetan je osećaj imati dobre igrače u ansamblu, a još lepše je osvojiti takve nagrade pored toliko dobrih folkloraša koji su učestvovali na Smotri. Prošle godine nije bilo nagrade za najbolje igrače, ali je zato bilo 2019. godine, kada je naše društvo dobilo iste nagrade. Mnogo smo srećni da su te nagrade opet dodeljene našem društvu – izjavio je Pavlović.

Zahvalio roditeljima: Mihajlo Šaulić

Deca da uče o tradiciji

Mihajlo Šaulić, generalni konzul u Cirihu, pozdravio je učesnike Smotre.

– Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da govorim na 24. dečjoj smotri folklora. Deca su naša budućnost i u njih treba ulagati. Ko drugi to da čini nego roditelji, zato im ovim putem zahvaljujem na trudu i vremenu koji izdvajaju da svoju decu usmere i nauče ih da brinu o poreklu, tradiciji i svojoj zemlji. Koliko ih tome nauče, toliko će njihova zemlja i njihov narod biti veliki, a istorija nas Srba biti prenošena i veličana. Ovo je još jedan pokazatelj da ujedinjeni možemo sve. Uz politiku koju vodi naš predsednik Aleksandar Vučić, svaka naša zajednica, društvo, klub, mogu da osete da su poštovani, da o njima brine njihova država, da u svakom trenutku mogu da se oslone i računaju na svoj narod i državu. Živela Republika Srbija! Živeo srpski narod – poručio je u pozdravnom govoru Šaulić.

Najveći uspeh: “Medvedići” iz Berna slave drugo mesto

Plasman po broju bodova

1. KUD Zavičaj iz Vintertura, srednja grupa do 16 g. – 95,333 poena

2. KUD “Karađorđe” iz Berna – 94,833 poena

3. ANI “Abrašević CH” iz Nojenhofa – 94,333 poena

4. KUD “Vuk S. Karadžić” iz Roršaha – 93,000 poena

5. KUD “Kikac” iz Bazela – 92,833 poena

6. KUD Zavičaj iz Vintertura, dečja grupa – 91,167 poena

7. KUD Sloga iz Ciriha, srednja grupa do 16 god. – 90,833 poena

8. KUD Vez iz Lozane – 90,333 poena

9. SFD Homolje iz Gosaua – 89,500 poena

10. KUD Sloga iz Ciriha, dečja grupa – 88,500 poena

11. FMD Kolo iz Nojhauzena – 85,500 poena

12. KUD “Sveti Sava” iz Cuga – 83,833 poena

Sestre Sandra i Anđela Kodić iz Lozane

Specijalne nagrade

– Najbolja igračica – Viktorija Sretenović – SFD Homolje Gosau

– Najbolji igrač – Milan Kitić – SFD Homolje Gosau

– Najbolja nova postavljena koreografija, KUD Sloga Cirih

– Koreografija prilagođena dečjem uzrastu, KUD “Karađorđe” Bern

– Koreografija koja je postavkom najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu – KUD Vez Lozana

– Najbolji scenski nastup, ANI “Abrašević” Nojenhof

– Najbolja nošnja prilagođena dečjem uzrastu – KUD Kolo – Nojhauzen

– Najbolja originalna nošnja – KUD Zavičaj – Vintertur

– Najbolja rekonstrukcija nošnje – KUD Vez – Lozana

– Najbolji orkestar – ANI “Abrašević” Nojenhof

– Najbolja muzička obrada, aranžman – KUD “Karađorđe” – Bern

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here