Najbolji svetski karnevali

0

Nije čudo što se najposećeniji karnevali održavaju tokom februara, kada severna zemljina polulopta izlazi iz zime. Karneval tako dođe prava šansa da se otresemo zime i prepustimo raspuštenom i omamljujućem proleću. Svima onima koji sada očekuju zimu, na vreme nudimo predloge koje karnevale da posete, kako bi isplanirali put i lakše prerodili zimu.

Karneval u Brazilu: zavodljiva samba u Rio de Žaneiru (od 12. do 17. februa 2010.)

 

Poznavaoci ovih svečanosti kažu da su Brazil i njegovi karnevali nastali u raju. Iako se karnevalske svečanosti dešavaju po ulicama mnogih brazilskih gradova, gospodar karnevala je svakako onaj u Rio de Žaneiru. U tom gradu škole sambe tokom cele godine uvežbavaju koreografije i pripremaju kostime za taj neverovatan momenat kada izađu na ulice Rija, koje su zapanjujuće blještave i vibriraju pod koracima igrača.

Sambadrom, na kome se dešava glavna fešta, je ogromni amfiteatar okružen gradskim ulicama iz kojih se slivaju igrači iz svih škola sambe, očekujući svoj red da nastupe pod nebom obasjanim vatrometom. Sve što se tokom godina steže u okvirima strogog verskog života i slabo prohodnih socijalnih barijera čini se da se te, karnealske noći, raspustilo i prikazalo u svojoj snazi i raznovrsnosti.

Elegantne maskarade Venecijanskog karnevala (od 6. do 16. februara 2010.)

 

 

Venecijanski karneval otvara svoja vrata za mase turista svake godine drugog petka u februaru u hotelu "Luna Baljioni". Potrebno je samo obući tradicionalni venecijanski karnevalski kostim i obavezno masku, a zatim se prepustiti uživanciji u raznovrsnim kanapeima i koktelima koji se služe širom grada.

Venecijanski karneval važi za najelegantniji u svetu. Njegov zaštitni znak, gipsana maska, postala je i zaštitni znak Italije, i obavezni suvenir koji donose svi turisti po povratku iz nje. Iako vencijanske maske znaju da budu prekrasne i pravo čudo maštovitosti i preciznosti ruke koja ih oslikava, podjednako interesantna je i priča o njihovom nastanku.

Istina je da je karneval mnogo stariji od maski. Ali, decenijama je on bio rezervisan samo za niže slojeve društva, za koje se smatralo da je normalno da se raspusno i nemoralno ponašaju, dok je plemstvo, etikecijom svoga položaja, bilo obavezano da se uzdržano ponaša. A kako je zabranjeno voće najprivlačnije, bogate venecijanske porodice angažovale su najbolje umetnike i zanatlije da im naprave raskošne i elegantne maske koje će skrivati njihov identitet.

Duh legendrnog „Mardi Grasa“ u Nju Orleansu

 

„Mardi Gras ludilo“, je epicenatr karnevala u Sjedinjenim Američkim Državama i omiljena fešta u ovom gradu Lujzijane. Mardi gras, ili Debeli utorak na francuskom, je proslava koja sadrži žive parade, raznovrsne kostime i svašta-nešto što se dešava po ulicama Nju Orleansa.

Ovaj karneval datira iz 18. veka kada je nastao od zabava bogatih i elegantnih balova koji su se održavali po južnjačkim palatama. Danas, udruženje „Mardi Gras“ organizuje burne parade svetlećih splavova koji se spuštaju niz reku Misisipi, kao i zabave po celom gradu uz muziku koja ne prestaje.

Francuski kvart Nju Orleansa tada postaje življi nego ikada. Bez plana šta ćete raditi te večeri, dovoljno je samo da prošetate ulicom Burbon i naći ćete mnoštvo uličnih zabava, a ako ste slobodnog duha i ne ustežete se pred nepoznatima, možete se pridružiti i poluprivatnoj žurci koja se odvija na balkonu tik iznad ulice.

Santa Kruz de Tenerife karneval (od 12. do 17. februara 2010.)

 

Grad Santa kruz de Tenerife (Kanarska ostrva) nudi najveći i najeskstravagantniji karneval u Španiji. Tu se odvija neverovatna zabava u neobičnim kostimima, praćena plesom i paradama. Karneval je mešavina ostrvske egzotike i evropske tradicije, zbog čega on postaje jedan od najrazuzdanijih karnevala na svetu.

Ovogodišnja tema za kostime bili su horor filmovi, što je stvorilo mutiranu atmosferu Noći veštica. A za sledeću godinu učesnici i posetioci bi trebalo da spreme kostime o temi "istorija čovečanstva.“
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here