Marko Obradović Edge
Premijera filma "Ruski konzul" Miroslava Lekića

Svečanom premijerom filma “Ruski konzul” Miroslava Lekića, prema istoimenom romanu Vuka Draškovića, zatvoren je 52. FEST na velikoj sceni mts Dvorane. Naslovnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Žarko Laušević, što je ujedno bio i njegov poslednji film koji je snimio pred odlazak. Tokom projekcije u Velikoj dvorani je bilo veoma emotivno, a upravo je Laušević posthumno dobio najglasniji i najduži aplauz na kraju projekcije novog ostvarenja. Veći deo autorske i glumačke ekipe novog ostvarenja prošetao je svečano na crvenom tepihu i na kraju premijere izašao na binu da se pokloni publici. Prisutna je bila i udovica Žarka Lauševića, Anita, koja je bila angažovana na filmu oko kreiranja šminke za supruga.

Radnja filma i istoimenog romana (1988) odvija se unazad 50 godina u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje kompleksan odnos srpskog i albanskog naroda. Politička i društvena drama prati sudbinu srpskog doktora – psihijatra Iliju Jugovića (Nebojša Dugalić) koji nakon iznenadne smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren. Tamo je dobio posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici gde je upoznao profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), koji je umislio da je izvesni “Ruski konzul”.

Najavljujući film Lekić je istakao da dramatična priča ima izrazitu refleksiju na stvarnost koju živimo.

Poslednja i nezaboravna uloga: Žarko u “Ruskom konzulu”

– Literatura Vuka Draškovića kojom smo se bavili dva puta na filmu oslikava refleksiju na stvarnost koja je i dalje kod nas aktuelna. Dešavanja iz davnih sedamdesetih i osamdesetih godina u romanu „Ruski konzul” prelivaju se i u vreme današnje. Vukovi romani predstavljaju vreme koje će doći i refleksiju vremena koje živimo”, istakao je Miroslav Lekić i dodao da su događaji na Kosovu, osetljiv odnos Srba i Albanaca – gorući problemi i dalje aktuelni.

Lekić je film posvetio Lauševiću što i piše na početku odjavne špice.

– Bili smo veliki prijatelji i saradnici. Prethodni zajednički film nam je bio „Nož”. I nekako sa našim filmovima nismo imali sreće. Ne mislim na njihov uspeh, to nije sporno, nego što su se desili u vreme kada nismo ni on ni ja do kraja uživali u njima, i „Bolje od bekstva” i „Nož”. Tako je Žarko veoma dugo radio na filmu „Ruski konzul”. I sada nažalost kada je film završen, njega nema.

Beogradski pobednik za “Gospodara”

Film “Gospodar” ruskog režisera Jurija Bikova dobio je nagradu “Beogradski pobednik” kao najbolji film u glavnom takmičarskom programu 52. FEST. Nagradu za najbolju režiju dobio je Mladen Đorđević za film “Radnička klasa ide u pakao”, dok su Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić dobitnice nagrade za najbolji scenario za hrvatsko-srpski film “Sveta porodica”.

Srpska glumica Ivana Vuković dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu “Za danas toliko”, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena Palestincu Salehu Bakriju za ulogu u filmu “Nastavnik”.

Nagrada publike za najbolji evropski film, koju dodeljuje Misija Evrospke unije u Srbiji, pripala je ostvarenju “Sveta porodica” Vlatke Vorkapić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here