EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Izraelska vojska nastavila sa bombardovanjem ciljeva u Gazi

Izrael se suočio sa najvećom stopom raketnih napada na svojoj teritoriji tokom najnovijeg sukoba sa palestinskom islamističkom grupom Hamas koja kontroliše Gazu, saopštila je izraelska vojska.

Od ponedeljka, naoružane grupe u Gazi ispalile su oko 3.000 raketa prema Izraelu, nadmašujući tempo tokom eskalacije nasilja 2019. i tokom rata 2006. sa libanskim Hezbolahom, rekao je general-major Ori Gordin, preneo je izraelski dnevnik “Tajms of Izrael”.

– Malopre smo uništili skladište u kojem je bilo oružje. Bilo je smešteno u kući operativca Hamasa u središnjoj Gazi. Uništili smo i skladište Hamasovog mornaričkog oružja u južnoj Gazi – objavila je izraelska vojska na Tviteru.

Tokom eskalacije nasilja u novembru 2019. godine između vojske i grupe Islamski džihad, iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno 570 raketa tokom tri dana.

U ratu 2006. godine sa Hezbolahom koga podržava Iran, na Izrael je ispaljeno ukupno 4.500 raketa tokom 19 dana, naveo je Gordin.

U sedmodnevnim vazdušnim udarima izraelske avijacije na pojas Gaze poginulo je najmanje 145 Palestinaca, među njima 41 dete i 23 žene, a u raketnim napadima Hamasa na izraelske gradove život je izgubilo osam Izraelaca, među njima jedno petogodišnje dete i jedan vojnik.

Izraelska ratna avijacija je izvela više stotina vazdušnih udara na siromašne, gusto naseljene teritorije na kojima živi oko dva miliona Palestinaca i tvrdi da je danas sravnjena sa zemljom kuća u pojasu Gaze u kojoj živi jedan visoko pozicionirani lidera Hamasa. Danas se, prema izveštaju lekara, u Gazi dogodio najteži pojedinačni napad u kojem su poginule najmanje 33 osobe, među njima 13 dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here