K. M.
Slobodan Benđo sa svojim igračima

Benđo Akademija iz Melburna održala je u petak prvi godišnji koncert kojim su članovima srpske zajednice predstavili svoj rad.

Pred brojnom publikom u sali “The Bowery Theatre” u Sent Albansu, na zapadu Melburna, prikazane su veštine mladih igrača, ali i različiti aspekti naše kulturne baštine, od negovanja narodnih igara, muzike i pesme, kao i njihov način edukacije sa mladima.

Živopisan program

Za nešto manje od godinu dana od osnivanja Benđo Akademija je prerasla u jedan od vodećih centara za negovanje srpske tradiconalne kulture u Viktoriji. Najmlađi članovi Akademije prve pesme i korake narodnih igara nauče još i pre polaska u australijsku školu, zbog čega je prva postava Akademije na koncertu u petak mogla da predstavi neke od najsloženijih i najtežih koreografija srpskog folklora.

U gotovo dvočasovnom programu predstavili su se narodnim igrama i pesmama. Publika je ovacijama i dugim aplauzima nagradila spletove narodnih igara iz Ponišavlja, Vlaško nadigravanje, Pastirske igre, igre iz Šumadije i premijerno izvedene igre iz Kumanovskog polja. Muzički orkestar Benđo Akademije, zajedno sa frulašem Damirom Stojićem i muzičkim solistom Nikolom Zaceskim, predstavili su neke od najlepših narodnih pesama sa Balkana.

Ipak, pravo iznenađenje i poslasticu za posetioce priredili su najmlađi članovi Akademije. Pored dobro naučenih igara, publiku su na noge podigli tokom izvođenja narodnih pesama koje su naučili zajedno sa profesorom Sanjom Drljačom. Bilo je roditelja kojima su suze navirale na oči od ponosa na njihove mališane. Pevali su i stariji članovi Akademije, a posebne aplauze dobio je njihov počasni i najstariji član, frulaš Žika Nikolić, koji je za ovu priliku došao iz staračkog doma, gde inače živi poslednjih godina zbog lošijeg zdravlja.
Kako se čulo tokom koncerta, članovi Akademije su proteklu godinu proveli na formiranju u jačanju ansambla, a sve su to krunisali posetom i nastupom u Narodnoj Republici Kini.

FOLKLORNA VEŠTINA: Nikola Stojanović

Pismo ambasadora

Ambasador Republike Srbije u Kanberi Miroljub Petrović sa suprugom Zdenkom, pred koncert Benđo Akademije uputio je pismo kojim im je poželeo uspešan nastup i pozdravio napore koje Sanja Drljača i Slobodan Benđo sa svim članovima ulažu na očuvanju srpske pesme, igre i tradicije u Australiji.

– Iza vas je ostala godina tokom koje ste pokazali da ste se sa punim pravom odvažili na jedan ovakav korak, prepoznajući potrebu čuvanja i negovanja pesme i igara Srba na Petom kontinentu, kao izuzetno važnog dela našeg identiteta. Takođe je od izuzetne važnosti podrška koju ste dobili od pripadnika Srpske zajednice u Australiji, posebno u vašem gradu Melburnu, a koja se iskazuje kroz sve brojnije članstvo u Akademiji. Vaš trud i entuzijazam poštuju i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, što je od posebne važnosti za sredinu u kojoj živite i radite. Rekao bih da je najveća vrednost vašeg postojanja u tome da vam je pristuipio veliki broj dece, a vaš rad sa njima predstavlja osnovu za očuvanje kulture, tradicije, jezika – svega onog što je deo našeg identiteta – napisao je u pismu ambasador Petrović.

Takođe, ambasador podseća na prvi nastup Benđo Akademije u prostorijama Ambasade u Kanberi, povodom Dana državnosti Srbije:

– Vaša razdragana lica, igra i pesma u besprekornoj narodnoj nošnji i dalje je u lepom sećanju svih koji su bili u prilici da vas tada vide i čuju. Znajući s kolikim entuzijazmom sve ovo radite, ali i živite svoje živote kroz igru i pesmu srpskog naroda, želim vam mnogo uspeha u budućem radu. Nastavite samo tako, a broji uspesi su vam zagarantovani. Želimo vam uspeh i svaku sreću. Hvala što postojite! – zaključio je u pismu povodom godišnjeg koncerta Alademije Benđo ambasador Miroljub Petrović.

Na kraju koncerta svim članovima su dodeljene diplome za uspešno završeni ovogodišnji kurs u negovanju tradcije, pesme i igara. Za sve prusutne bilo je pripremljeno i prijatno posluženje.

NAGRAĐENI OVACIJAMA: Najmlađi oduševili

Podrška “Šumadije”

Članovi folklorne grupe “Šumadija” iz Kizboroa, predvođeni Željkom Milutinović-Stanković, došli su da podrže članove Benđo Akademije i da im požele da istraju u radu i budu što aktivniji naredne godine.

Tandem za velika dela

Umetnički direktor ansambla je Slobodan Benđo, koji iza sebe ima 20-godišnje stručno iskustvo koreografa, a inače je po zanimanju psiholog. Sa mladima radi i profesor Sanja Drljača, koja predaje i komponuje muziku u Melburnu.

– Hvala vam mnogo što ste došli da podržite rad naše Akademije. Mislim da ne treba ništa posebno da vam kažemo posle ovakog nastupa mladih ljudi. Oni su svojom igrom i pesmom sve kazali. Pred koncert smo dobilii pozdrave iz Ambasade Srbije i ambasadora koji su podržali naš koncert – poručio je, između ostalog, Slobodan Benđo.

KRENULA I PONEKA SUZA: Ponosni roditelji

Niko kao čika Žika

– Čika Žiku znamo duže od 20 godina, svoje prve frulaške korake naučio sam sa njim. On je uvek bio sa nama, pa i večeras, imamo specijalno zadovoljstvo da ga pozdravimo. Čovek kao čika Žika se rađa jednom u 100 godina! Večeras mu na poklon uručujemo jednu frulu, kao uspomenu za veliki rad u zajednici – poručio je Damir Stojić iz Akademije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here