Đ. J.
I kad nije dobra klima-gljiva ima: Veliko interesovanje posetilaca

Banja Koviljača bila je i ove godine mesto okupljanja gljivara koji su učestvovali na tradicionalnoj 22. izložbi. Brojni posetioci imali su prilike da vide raznovrsnost boja, veličina i oblika, od kojih su često one najlepše i najotrovnije.

Prema rečima predsednika Gljivarskog društva “Ljubomir Vuksanović Barle” Dragice Zarić, ovoga puta je, uprkos neodgovarajućim vremenskim prilikama, izloženo gotovo 190 vrsta gljiva koje su u subotu, dan pre izložbe, nađene na terenima Gučeva, Iverka, Radaljskog jezera, Tršića i padinama Cera.

– Ove izložbe značajne su da bi se ljudi upoznali sa bogatstvom koje pruža priroda ovog kraja, ali i da stanovništvo, a posebno mladi, saznaju koliko su značajne gljive. Ove godine smo se učlanili u Mikološko-gljivarski savez Srbije, jer želimo da obrazujemo nove kadrove, da mlade ljude zainteresujemo za gljivarstvo – kaže ona.

Osim izložbe organizovana su i dva stručna predavanja za posetioce, a predavači su bili profesor Milan Matavulj i Svetozar Ruvidić, jedan od osnivača Gljivarskog društva u Banji Koviljači. Matavulj, koji je četiri decenije predavao mikrobiologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, govorio je o gljivama kao čistačima prirode, a Ruvidić o razlici između jestivih i gljiva koje se “jedu samo jednom”.

Gljivari su ukazali na značaj ovakvih manifestacija, jer smo među evropskim nacijama koje najslabije poznaju svoje gljive.

Tradicionalno je bio spremljen i gulaš od gljiva, popularni gljivaš. Gljivarskom društvu “Ljubomir Vuksanović Barle” iz Banje Koviljače u organizaciji izložbe pomogli su, kao i prethodnih godina, lokalna samouprava i Turistička organizacija Loznice.

Inače, od Gljivarskog društva u “kraljevskoj banji” u Srbiji su jedino stariji Mikološko društvo Srbije i valjevsko društvo Divčibare, ističu ponosno domaćini.

Bogat teren

U Koviljači ističu da svakog oktobra, bez obzira na vremenske prilike, na izložbi imaju oko 200 vrsta jestivih, nejestivih, lekovitih ili otrovnih gljiva zato što je teren bogat, ali i zbog toga što znaju gde treba da ih traže.

I med u ponudi

Posetioci su imali priliku da nabave i pčelinje proizvode, med, propolis, mleč, razne čajeve od lekovitog bilja, napitke i sokove napravljene na bazi lekovitih trava ili nešto od domaćih rukotvorina.