EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Najmanje 288 ljudi je poginulo, a 900 je povređeno u sudaru vozova u istočnoj indijskoj državi Odiša, što je najveća železnička nesreća u Indiji u ovom veku. Zvaničnici kažu da se očekuje da će broj poginulih rasti.

Više od 200 vozila hitne pomoći poslato je na lice mesta u okrugu Balasore, rekao je lokalni zvaničnik Odiše, Pradip Džena. Pretpostavlja se da je jedan putnički voz iskočio iz šina i prevrnuo se na suprotni kolosek pre nego što ga je udario drugi voz kasno u petak, preneo je “BBC”, javlja Tanjug.

Indijski premijer, Narendra Modi, rekao je da je uznemiren zbog nesreće i da misli na ožalošćene porodice.

“Spasilačke operacije su u toku na mestu nesreće, a pogođenima se pruža sva moguća pomoć”, napisao je Modi na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova, Amit Šah, nazvao je incident “duboko mučnim”. U državi je proglašen dan žalosti. Pretpostavlja se da je nekoliko vagona voza “Koromandel ekspres” iskočilo iz šina oko 13.30 sati u petak po srednjeevropskom vremenu, a pojedini od njih su završili na suprotnom koloseku, nakon čega je drugi voz “Hovrah superfast ekspresa” udario u prevrnute vagone.

Indijski zvaničnici rekli su da je u incident umešan i teretni voz koji je stajao na tom delu pruge, ne navodeći dodatne detalje. Indija ima jednu od najvećih železničkih mreža na svetu i nesreće su veoma česte, uprkos tome što je vlada prethodnih godina ulagala stotine miliona dolara u poboljšanje infrastrukture, rekao je regionalni urednik “BBC”-ja za Južnu Aziju, Anbarasan Ethirajan.

Najveća železnička nesreća u Indiji dogodila se 1981. godine kada je prepun putnički voz izleteo sa šina u reku tokom ciklona u državi Bihar i kada je poginulo najmanje 800 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here