I baš u 78. minutu utakmice drugog kola španskog prvenstva protiv Betisa na Nou Kampu (5:2) u igru je ušao Ansimane Fati, napadač koji je u čuvenu La Masiju došao kao desetogodišnjak.

Barselonin trener Ernesto Valverde mogao je da od standardnih igrača navalnog reda računa samo na Francuza Antoana Grizmana, veliko pojačanje iz madridskog Atletika. I dalje su roviti kapiten Lionel Mesi, argentinski as, i urugvajski golgeter Luis Suarez, koji je u prvom kolu, kada je Atletik savladao prvaka na svom San Mamesu s 1:0 efektnim “makazicama” veterana Arica Aduriza, zbog povrede izašao već u 37. minutu.

Silom prilika pozvan je Ansimane Fati. Čim je Barselona povela s 5:1, Valverde se rešio da ga pošalje u igru umesto još jedne nade za budućnost 21-godišnjeg krila Karlesa Pereza. Fati je tako sa 16 godina i 300 dana postao drugi najmlađi igrač u istoriji katalonskog velikana. Najmlađi je i dalje Visente Martinez, koji je 1941. zaigrao sa 16 godina i 298 dana.

Posle utakmice u zagrljaj ga je primio Mesi, koji je peti na Barsinoj listi najmlađih debitanata. Imao je 17 godina i skoro četiri meseca kada mu je holandski trener Frank Rajkard dao šansu u ligaškom meču s Espanjolom u oktobru 2004.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here