D. Timarac - Vesti

Australijsko-srpsko pozorište „Pilipenda“, koje ove godine slavi deceniju postojanja, na najbolji mogući način je započelo sa obeležavanjem ovog značajnog jubileja – pokretanjem dečije dramske radionice simboličkog naziva „Mi glumimo srpski“.

Pod rukovodstvom Sergeja Kožula i Milene Ilišević ova radionica je počela sa radom pre nekoliko nedelja, a dobila je i podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, kao i naše ambasade u Kanberi.

Mala, ali odabrana grupa dece, koja su u nekim ranijim aktivnostima u okviru naše zajednice već pokazala da imaju sklonost ka scenskom izrazu, u narednih nekoliko meseci radiće na dikciji, scenskom pokretu, izražavanju emocija… U završnoj fazi radionice pažnja će biti usmerena na tekst i male dramske forme koje bi, po zamisli osnivača, rezultirale predstavom koju bi prvi put za srpsku decu izvodila deca na – srpskom jeziku.

Kao pravi glumci: Sad je igra, sutra možda zanimanje

Uz to, u toku ovog procesa deca će vežbati čitanje ćiriličnih tekstova i učiti o istoriji srpskog pozorišta i dramske književnosti. I deca, ali i roditelji, sa oduševljenjem su prihvatili ovu ideju jer će mali glumci kroz javni nastup i govor pred publikom naučiti veštine koje mogu da primene u svakodnenom životu.

Tokom narednih nedelja planirano je još susreta sa glumcima i praktičnog rada. Plan i program radionice baziran je na specifičnostima odrastanja dvojezične dece na dalekom australijskom kontinentu i biće prilagođavan kako se deca i predavači budu bolje upoznavali. Zajednički cilj je da mali glumci pokažu pun potencijal.

U razgovoru sa Sergejom Kožulom, koji se našao u još jednoj ulozi u „Pilipendi“, saznajemo:

– Početak je, decu smo tek upoznali i procenjujemo njihove mogućnosti. Postoji ta njihova radoznalost, zamislili smo da sa njima krenemo sa celim setom igara, oni su mali da se krene sa tekstom. Kad prođemo kroz sve te neke radnje koje su deci potrebne, postepeno ćemo uvežbavati tekst, pa je moguće da će se oni pokazati kratkom predstavom pred svojim prijateljima kroz nekoliko meseci – kaže Kožul.

Podsstiču kreativnost: Sergej Kožul i Milena Ilišević na Beo radiju

Milena Ilišević nam je rekla:

– Srećni smo što smo dobili decu u uzrastu od šest do jedanaest godina koji kod kuće sa bakama i dekama govore srpskim jezikom. Deca imaju talenat i pokazuju kreativnost i slobodu. Naše zadovoljstvo će uistinu biti veliko kad uspemo da napravimo predstavu na našem jeziku, jer deca ovde uopšte nemaju priliku da se sretnu sa dečijom predstavom na srpskom. Predstave koje dolaze iz Srbije i koje igra pozorište „Pilipenda“ su za odrasle, a naša želja je da najmlađi mogu da vide predstavu na svom, srpskom jeziku. I, to će i biti – optimistično je zaključila Milena.

Poseta teatru

U toku raspusta deca su posetila Marian Street Theater for Young People, koji ove godine proslavlja 50 godina postojanja, i odgledali predstavu „The Lion, the Witch and the Wardrobe“. Ovo je bila odlična prilika da naši mališani vide na sceni decu koja već neko vreme pohađaju školu glume i da, analizirajući ono što su videli,već na početku svoje glumačke avanture, nauče nešto od iskusnijih kolega.

Put ka sazrevanju

Organizatori radionice očekuju da ovaj pilot-projekat bude samo uvod u ozbiljnije dečije pozorište, koje je potvrdilo da gluma kao umetnost u sebi sjedinjuje različite vidove izražavanja, vrlo važna za socijalizaciju i spoznaju sopstvenih mogućnosti.

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime