Yotuube/FRRANCE 24 English
Donbas

“Novi akcioni plan Kijeva za Donbas nije usmeren na mirno rešenje sukoba, već na postepeno nasilno zauzimanje teritorija”, smatra ministarka inostranih poslova samoproglašene Donjecke Narodne Republike Natalija Nikonorova.

– Ispostavilo se da je plan – korak nazad, a ne u pravcu mirnog regulisanja situacije. Dobili smo nacrt mape puta, akcionog plana ukrajinske strane. Taj plan je u potpunosti u suprotnosti sa Minskim sporazumima i paketom mera. Taj dokument je i iznutra kontradiktoran i donekle haotičan. Neke tačke su prilično neoprezno napisane, odnosno postoje datumi i rečeno je da bi neke radnje trebalo da prethode tim datumima, ali se oni uopšte ne podudaraju, odnosno stavljeni su obrnuto – rekla je ona.

Ministarka je dodala da u akcionom planu Kijeva postoje protivrečnosti po pitanju demilitarizacije teritorija, o čemu u paketu mera nema ni reči.

– Drugim rečima, iz tog dokumenta možemo da zaključimo da on nije usmeren na mirno političko rešenje sukoba, već je, naprotiv, usmeren na postepeno zauzimanje naših teritorija silom. Odnosno, predloženo nam je da se razoružamo, potpišemo kapitulaciju, predamo se, neki da pobegnu, a neki da se smeste u kampove. Mnogo toga se predlaže, ali samo ne da se reši sukob – istakla je ona.

Ranije je savetnik za informacionu politiku ukrajinske delegacije u trilateralnoj Kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič izjavio da je delegacija napravila „plan zajedničkih koraka“, koji predviđa povlačenje „nezakonitih formacija i plaćenika“ iz Donbasa početkom 2021. godine. Kako je rekao, to će omogućiti održavanje lokalnih izbora na tim teritorijama 31. marta.

S tim u vezi, šef ukrajinske delegacije Leonid Kravčuk izjavio je da je Kijev predložio „akcioni plan za Donbas“, kako bi svi učesnici Kontakt grupe učestvovali u izradi zajedničkog plana.

Istovremeno, stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov već je istakao da plan protivreči Minskim sporazumima i da bi mogao da bude smatran korakom ka njihovom potpunom odbacivanju. Prema njegovim rečima, predstavljeni nacrt plana je „još jedna imitacija pregovaračkog procesa“ sa jasno izraženim ciljem – sazivanjem sledećeg samita „normandijskog formata“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here