Najopasniji Iranac spasva istok od islamista

0

General Sulejmani iranski "živi mučenik"
 

Za Sulejmanija se priča da je izvukao iz "bule" sirijskog predsednika Bašara al Asada kada se činilo da će ovaj popustiti pred naletima pobunjeničkih snaga koje su zauzimale parče po parče sirijske teritorije.

 

U Bagdadu ima sličan zadatak, da pomogne iračkom premijeru da se izbori sa islamistima, ali i da smiri strasti u Teheranu kojem se nimalo ne sviđa što sunitski militanti operišu tako blizu njegove granice.

Sulejmani se iranskoj vojsci priključio 1980-ih, tokom rata koji je protiv Irana pokrenuo Sadam Husein, a koji je za osam godina trajanja odneo više od milion ljudskih života. Zapovednik Kudsa (ogranka iranske Revolucionarne garde spacijalizovane za tajne, obaveštajne i političke misije u inostranstvu, kojima je cilj da zaštiti interese Irana) postao je 1998. godine, a u maju 2005. vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, proglašava ga "živim mučenikom".

 

Iako veoma cenjen i moćan već decenijama, Sulejmani je samo nekoliko puta istupao u javnosti. Svaki put davao je s moćne i upečatljive izjave koje su samo naglasile njegovu auru misterioznosti.

 

Pročitajte još:

* Džihadisti proglasili svoju državu na delu Iraka i Sirije

* Iračani digli ruke od SAD: Rusijo, pomozi

* Istraživanje: Muslimani zabrinuti zbog širenja islamskog ekstremizma

"Iran je prisutan u južnom Libanu i Iraku. U suštini, ta područja su na neki način pod uticajem ideologije i delovanja Islamske Republike Irana", rekao je u govoru koji su iranski mediji preneli u januaru 2012. godine. Dve godine kasnije bio je još konkretniji.

 

"Nijedna sila ili zemlja, osim Irana, nije sposobna da danas vodi muslimanski svet, zahvaljujući iranskoj podršci revolucionarnim i islamskim pokretima i borcima, kao i njegovoj odbrani muslimana od agresora", rekao je Sulejmani.

 

Prati ga i priča da Siriju poznaje izuzetno dobro, kao i da je tamo rođen. Njegov uticaj nije ništa manji ni u Iraku. "Svi važni ljudi u Iraku odlaze da ga vide", tvrde diplomatski izvori.

 

Zahvalnost za dolazak na vlast navodno mu duguje i sam irački premijer Maliki. Međutim, dok ga Iračani, ali i pripadnici Kudsa veoma cene, Amerikanci i Izraelci mu popisuju zločine. SAD ga optužuje da je 2008. obučavao iračke plaćenike i ubice, a Izrael da je organizovao napad na izraelske turiste 2012. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here