pixabay.com

Instagram je najavio uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju da je lažan i tako ga učine nevidljivim za druge korisnike, prenosi portal Seebiz.

Iako se Instagram ne susreće sa toliko lažnih objava kao što je to slučaj sa Fejsbukom, analitičari ističu da je možda i efikasniji u širenju lažnih informacija.

Iako objavljivanje lažnih informacija na Instagramu nije zabranjeno, njihovo označavanje prvi je korak koji je Instagram poduzeo u borbi protiv lažnih vesti i neistinitih informacija koje se šire društvenim mrežama.

Baš kao što je to već dobro poznata praksa na Fejsbuku, ubuduće će se takve informacije teže širiti i samim Instagramom.

Fejsbuk je još u maju pokrenuo prepoznavanje fotografija na Instagramu kako bi se sadržaj koji je na Fejbuku označen kao lažan ili neistinit, automatski uklonio i sa Instagrama.

Objave koje algoritam prepozna kao lažne neće biti obrisane, već će biti uklonjene iz kategorije “Istraži” i neće se pojavljivati u rezultatima pretraživanja.

Prijavljivanje lažnih objava na Instagramu za sad će biti dostupno samo u SAD-u, a postepeno bi trebalo biti dostupno i u ostatku sveta.

Korisnici Instagrama mnogo su aktivniji u “lajkanju”, komentarisanju i deljenju sadržaja od korisnika Fejsbuka, a faktografi koji rade sa Fejbukom su skeptični i ne veruju da korisnici sami mogu efikasno prepoznavati i prijavljivati lažne objave.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime