pixabay.com

Svi imamo svoje omiljene vrste pasa, od jedinstvenih mešanih rasa do otmenih rasnih pasa, ali lista najpopularnijih je druga priča.

Većina ili oko 60 odsto vlasnika kućnih ljubimaca ima psa mešovite rase, dok 40 odsto ima čistokrvnog, prema nedavnom istraživanju sajta Rover.

Koja vrsta psa je najbolja zavisi od toga koga pitate, pri čemu 22 odsto vlasnika kućnih ljubimaca traži određenu rasu, a 19 odsto namerno bira mešanu rasu. Takođe, istraživanje je pokazalo da se jedna trećina vlasnika slaže da je sklonost prema porodici najvažniji faktor pri izboru psa.

Ovo je lista najpopularnijih rasa pasa – od malenih francuskih buldoga do prelepih sibirskih haskija.

Jazavičar

Duguljasti jazavičari su među najpopularnijim rasama još od pedesetih, ne bez razloga. Izuzetno su zabavni i puni ljubavi, mada znaju da budu malo hiperaktivni i ljubomorni. Štene se obično veoma zbliži sa jednim članom porodice, pa potencijalno može postati veoma zaštitnički nastrojeno.

Nemački ovčar

Ovaj radni pas je jedna od najpoznatijih i najprepoznatljivijih rasa. Nemački ovčar je neverovatno inteligentan i sposoban za bilo koji zadatak za koji ga obučite, lojalan i spreman da vas zaštiti po svaku cenu. Možda su za neke ozloglašeni zbog policijskog i vojnog angažmana, ali ovi psi se takođe obično koriste kao psi za pomoć invalidima i terapije.

Sibirski haski

Atraktivnom izgledu sibirskog haskija doprinose upečatljive oči, često različitih boja, gusta dlaka i vučje crte. Ovo nije pas koji će se dosađivati kod kuće po ceo dan, pa je izuzetno popularan među avanturistima i ljudima koji mnogo vremena provode na otvorenom. Ova inteligentna rasa pasa je takođe jedna od najstarijih na svetu.

Rotvajler

Rotvajleri su na “crnoj listi” agresivnih rasa, ali ljubitelji ove rase tvrde da agresivno ponašanje proizilazi iz neiskusnih vlasnika koji ne mogu da se nose sa tako samouverenim psom. Rotvajler je veoma inteligentan pas koji se može obučiti, a osim što su odlični čuvari i zaštitnici, ovi psi veoma vole svoje porodice.

Bigl

Biglovi su veoma aktivni saputnici puni energije. Treba ih izvoditi na svakodnevnu vežbu; u suprotnom, vaša dnevna soba neće biti u najboljem stanju. Zanimljivo je da se bigl danas široko koristi na aerodromima, jer može da nanjuši krijumčarenje dok ljudi prolaze, ali u isto vreme nikog ne zastrašuje.

Pudla

Elegantan, pametan i ponosan pas. Pudlica se na izložbama pasa ističe se u takmičenjima u agilnosti i poslušnosti. Iako ovi psi često izgledaju razmaženo, ne dozvolite da vas to zavara. Ovo je jedna od najstarijih rasa i prvobitno je uzgajana da bi lovila vodene ptice.

Buldog

Buldozi su veoma prijateljski raspoloženi i razigrani sa svima koje sretnu, a posebno su poznati kao dobri sa decom. Ipak, dosta su osetljiva rasa i posebno je bitno napomenuti da ne podnose dobro toplotu ili vlagu.

Zlatni retriver

Divni kućni ljubimci blage naravi koji će želeti da budu deo svake porodične aktivnosti i da napreduje u okruženju s mnogo ljudi. Nema mnogo pasa koji su tako prijateljski raspoloženi i otvoreni kao zlatni retriveri, što ih čini odličnim terapijskim psima. Odlično se slažu i sa drugim psima, retko su agresivni i vole da upoznaju nove ljude, a bezuslovno odani svojoj porodici.

Labrador retriver

Labradori su izuzetno druželjubivi psi, zbog svoje nežne i neagresivne prirode odlični su kućni ljubimci i veoma se lepo ponašaju u blizini male dece. Omiljeni su i kao terapijski i psi vodiči – ovu rasu ćete često videti kako pomaže onima koji su slepi ili imaju druge smetnje.

Francuski buldog

Popularnost francuskih buldoga je naglo porasla poslednjih godina. Ovi psi se jako vezuju za svoje vlasnike i obasipaju ih ljubavlju i naklonošću. Nažalost, sa bumom popularnosti dolazi i do porasta neetičkog uzgoja. Poznato je da francuski buldozi imaju problema sa disanjem, a mnogi su zabrinuti da će se to sada samo pogoršati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here