O. Đoković, Lična arhiva
Razgovor isključivo u srpskom restoranu: Sa Vesnom u njenom lokalu

Strah je u nama, u svima, u celom svetu. Bojimo se izlazaka iz kuće, putovanja, šetnji, pijace, druženja, prijatelja, rodbine, škole, kulture, sporta, svega.

Na postavljena pitanja dobijamo odgovore, ovakve i onakve, verujemo i ne verujemo, a sve nam se više čini da ćemo izludeti.

Srećom, mi Srbi imamo Milovana Stankova, čoveka kojeg uvažava ceo svet. Biolog je, virusolog, istraživač, naučnik, mislilac, spiritualista, biznismen i – dobronamernik. Milovan zna da umiri sagovornika, opusti ga, usmeri prema budućnosti. Sa sinom Milovanom u Francuskoj, u Gipriju, predgrađu Rena, 2012. godine osnovao je kompaniju NG Biotek za dijagnostičke testove zasnovane na principima imunohromatografije. Njihov trenutno najtraženiji patent je test na COVID-19, pa sa 50 zaposlenih (u julu ih je bilo 165) mesečno proizvode četiri miliona testova, a u 40 zemalja sveta već su ih distribuirali 15 miliona.

Ne prekidaju tradiciju: Milovan, sin i otac

Znanje, iskustvo, visprenost

“Vesti” su imale ekskluzivnu priliku da u Parizu razgovaraju o životnom putu Stankova, o aktuelnoj koroni, naravno, najviše o testu.

Milovana starijeg krasi – obilje znanja i iskustvo, Milovana mlađeg – visprenost i snalažljivost, za sebe kažu da “reaguju totalno slobodno – u svrhu jake kohezije”. A i našalili su se opisom: “Nas dvojica – jedna kabanica.”

– Na konkursu vlade Francuske, između 800 registrovanih projekata, prihvaćen je samo jedan, naš dijagnostički test (iglom) na koronu iz krvi. U osnovi isti je kao test za zika virus koji smo radili za brazilsko tržište. Praktično smo imali sve što je bilo potrebno, pomogle su nam kolege iz Kine. Veoma smo ponosni na uspešnu saradnju sa najpoznatijim svetskim centrima i laboratorijama – informiše mlađi Milovan podvlačeći da su za uspeh potrebni “dobra volja, dobro mesto i dobri ljudi”.

A koliko vole srpsku hranu! Dogovarajući susret u Parizu, uslov im je bio – srpski restoran, otkrili su da za prethodnih četrdesetak godina nisu kročili ni u jednu “stomačnu bogomolju Srba”, ovo će im biti prvenac.

Parisko predgrađe Montroj, restoran Kod Vesne. Mlađi Milovan se “ubija” od mesa, stariji saopštava da meso ne jede, vegetarijanac je. Kao grom jakom rakijom nazdravljaju, a i litru vode sliste kao da je pivo.

Priroda je mudra

Dobro je tekao razgovor. Istina, koliko je god teška korona realnost, dvojac Stankov sve dolazeće prihvata vedro, pa i kad mlađi upadicom najavi: “Trajaće ovo četiri-pet godina”, u njima ni drhtavice, ni straha, za sve nađu rešenje. Rekoše: “U prirodi nema kazne i nagrade, već samo posledice.” Dakle, pazite ljudi šta radite!

A ne pazimo.

Prirode se ne treba plašiti, priroda je mudra i zaštićuje sve što je stvorila, kazuje Milovan stariji.

– Priroda poštuje svaku vrstu postojanja i u prirodi se sve događa na sinhronizovan i uređen način. Dok god čovek smatra da sve zna, on živi u neznanju i zabludama, njegove nezrele akcije mogu biti štetne za nas same kao i okolinu. Sa našim malim tehnološkim i naučnim nivoom znanja koji smo do danas dostigli, sposobni smo da intervenišemo sa kreativnim procesima prirode. Stvorili smo atomsku bombu, stvorili genetski modifikovanu hranu, sposobni smo da manipulišemo virusima, bakterijama i to nam se sve sada vraća – ističe on.

Jednostavno: Test se radi uzorkom krvi iz prsta

Živimo s virusima

Milovan stariji dodaje da se ne treba plašiti virusa i prirode, već naših nedoraslih akcija.

– Virusi i bakterije su prirodni, na našoj planeti postoje od pre milijardu i 500.000 godina, imaju određenu funkciju u evoluciji života na zemlji i našoj egzistenciji, obogaćuju našu genetsku informaciju. Sve vrste života evoluiraju sa bakterijama i virusima, mi u našem organizmu imamo više bakterija i virusa nego sopstvenih ćelija. Sa biološke tačke gledišta mi živimo u simbiozi sa svim virusima i bakterijama, tako da staviti važnost na jednu koronu nema nikakvog značaja i biološke opravdanosti – razradio je Milovan stariji.

Generacijama se prenosi ime

Milovanov korona test je najpouzdaniji test na koronu putem krvi. Francuska vlada ga je proglasila nacionalnim proizvodom, a svetom se raširio uz potpis “Made in France”
noseći u sebi stopostotni karakter francuskog dizajna, razvitka i proizvodnje. Na startu su Stankovi veoma smelo ušli u rizik, investirali i u roku od sedam nedelja izgradili moderni proizvodni objekat na 2.500 kvadratnih metara, a država ih je pogurala prvim ugovorom od milion evra. Tako je zaživeo serološki test.

A koliko je francuski, toliko bi Milovan Stankov trebalo da bude i srpski ponos, jer je sve u njegovom stvaralaštvu obojeno srpskim znanjem, veštinom, mudrošću. Uzgred, redovno ističe značajnu ulogu sina Milovana, a i otkriva:

– U mojoj porodici, kroz pet generacija ime Milovan ide sa oca na sina.

Bez konflikta

– Kod nas sve egzistira simultano i sinhronizovano, konflikta nema. Obojica smo istraživači, centar zbivanja je u nama – ocenjuje sin Milovan.

SUTRA: Čovečanstvo mora da živi