O. Đoković
Danonoćni rad: Otac i sin Stankov

Otac i sin Stankov, osnivači kompanije NG Biotech, od meseca marta prolaze kroz, takoreći, planetarnu euforiju. Njihov danonoćni rad je proizvodnja korona testova, posao dobro ide, traže ih, stekli su popularnost, njihova mišljenja i stavovi su na ceni. “Vesti” su imale ekskluzivnu priliku da u Parizu razgovaraju o životnom putu Stankova, o aktuelnoj koroni, naravno, najviše o testu.

Sve do nedavno živeli smo u boljim uslovima, danas je sve obojeno zabranama?

– Kakve zabrane? Treba biti pažljiv. Ne raditi drastične stvari. Čovečanstvo mora da živi. Mi mladi nećemo podviknuti: “Dosta je”, već ćemo se adaptirati. Tačno je da ima preduzeća koja su nestala, ima i onih koji se osnivaju proizvodeći nešto novo, a kako će ova kriza trajati još dugo, svaka politika pratiće je drugačije i svaka zemlja će kroz krizu prolaziti na svoj način – tvrdnja je sina Milovana.

Svaka zemlja, druga politika

A maske? Virusi nisu muva, prašina, već najsićušniji mikroorganizmi koji mogu da prođu kroz mikroskopski nevidljivi prostor, dakle, od virusa ne štite? Milovan otac potvrđuje glavom:

– U pravu ste. Nigde, ni na jednoj maski i paketu maski ne piše da štite od virusa i bakterija.

Pa, zašto ih nosimo?

– Maske štite od zagađenja vazduha.

Može li se desiti da nam današnji zagađivači totalno otruju hranu, što bi bio kraj sveta?

– Ne može, priroda je mudra i treba da učimo od prirode i imamo poverenja u prirodu.

Ostatak razgovora tekao je šetnjom kroz životne staze Stankova: starijeg Milovana (70), biologa, virologa, specijalistu za alergije i klinička imunološka istraživanja i mlađeg Milovana (36), vlasnika dve fakultetske diplome (međunarodna trgovina, Francuska i SAD), okrenutog zdravlju, suosnivaču i direktoru porodične firme Biotek koja upravo prolazi kroz eksploziju i ekspanziju uspeha.

Ekspanzija: Kompanija NG Biotech

Španija, Irska, Nemačka

Radili su u Španiji, Irskoj i Nemačkoj, 1988. godine se za stalno stacionirali u Francuskoj, a na pitanje šta su svo to vreme tražili, rekli su:

– Ništa, priroda nam je sve pružila, prihvatali smo je i nikad joj nismo rekli ne. Naše merilo vrednosti je – ljubav. Ljubav je razumevanje istine o životu.

Milovan, majstor biotehnologije je nastavio:

– Ja sam korisnik i priroda me koristi na način koji ona želi. Ja sam instrument prirode kao i svako od nas. Priroda je jedinstvena, mi je interpretiramo, ona se ispoljava kroz nas.

Seća se Milovan da je odrastao u prirodi, priroda ga je oblikovala, dala mu saznanja o samom sebi:

– Magična je, tajanstvena, uči nas da otkrijemo njene vrednosti. Mi smo izraz prirode. Drugo je pitanje zašto je svi tako ne doživljavaju i uništavaju je. Takvi ne razumeju ni prirodu ni sami sebe. Mene priroda nigde nije sputavala. Moja porodica primila je od mene mnoga bogatstva i tumačenja upravo iz razloga što razumem prirodu, znači razumem i prirodu svih drugih.

Bogat je Milovan stariji, četiri braka, petoro dece, Milan, Milovan, Luka, Estela i Simon, treće unuče na putu. Milovan mlađi (uz Stankov, nosi i prezime Pužes, po majci Španjolki) sredinom novembra očekuje prvo dete. I kuću gradi u Renu, pokazuje slike na mobilnom telefonu, da može ove sekunde bi uselio.

Sumnjaju u maske: Milovan mlađi

Roditeljski putokaz

– Decu sam usmeravao na same sebe. Svako od njih je originalan, jedinstven, kreiran od prirode i pustio sam da svako otkrije svoje vrednosti. Svi govore više stranih jezika, ali im je najvrednije razumevanje jezika prirode koji je razumljiv celom svetu – roditeljski je putokaz oca Milovana, koji sve mudrosti sažima u – “upoznaj samog sebe”.

Svake godine na Himalaje

Bitna stavka u životu Milovana starijeg je boravak na Himalajima.To mu je i nasušna potreba. Već četiri decenije, jedan mesec godišnje boravi na vrhu Šivling, na 4.500 metara nadmorske visine. Vazduh je razređen, moguće su vrtoglavice, lupanje srca, a Milovan objašnjava:

– Fiziologija i psihologija su strašno adaptivni i fleksibilni na bilo koje uslove. Nije to sugestija, već stapanje sa prirodom. Na tom nivou nema razlika između vas i prirode. Na toj visini potpuno ste usamljeni i okrenuti samom sebi i prirodi. Ja imam ekipu sa nosačima i kuvarima koja me prati, živim pod šatorima i potpuno se predajem prirodi, sebi i iskustvima. To nije izolacija, to je uključivanje u totalnost.

Sa tamo i tako ojačanim plućima, srcem i duhom, vi ne možete dobiti koronu?

– Za sve treba dobar imunološki sistem, uravnotežen način života, hrana, ponašanje, sinhronizacija sa okolinom, savršeno znanje. Svako teoretski može dobiti koronu, a zavisi od fiziološkog sistema pojedinca i načina na koji živi. Ako niste izbalansirani, korona ili bilo koji drugi virus ima istu šansu. Danas imate mnogo više šansi da dobijete tuberkulozu nego kovid.

Sutra – Borba za zdrav svet