pixabay.com
Nijagarini vodopadi

Nijagarini vodopadi, najpoznatiji vodopadi na svetu, biće osvetljeni u bojama srpske zastave – crveno-plavo-belo, u subotu 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Srpska zastava na Nijagarinim vodopadima moći će da se vidi na svakih 15 minuta od 18 časova do ponoći po lokalnom vremenu. Taj vizuelno jedinstven događaj deo je centralne proslave Dana državnosti Srbije u Kanadi, koja će biti održana na Trgu Nikole Tesle u gradu Nijagara Fols.

“Obojeni” Nijagarini vodopadi realizacija su inicijative Ambasade Srbije u Kanadi, a centralna proslava Dana državnosti Srbije u subotu, na Sretenje, održava se u organizaciji Ambasade i Generalnog konzulata Srbije u Torontu i uz podršku grada Nijagara Fols i Nijagara parkova.

Na svečanosti će osim ambasadora Mihaila Papazoglua govoriti gradonačelnik Nijagara Folsa Džim Diodati, njegovo preosveštenstvo episkop SPC u Kanadi Mitrofan i generalni konzul Vasilije Petković.

Iako je osvetljavanje Nijagarinih vodopada počelo još 1925, a svetla novom tehnologijom unapređivana 1997. i 2016. godine, prvi put u istoriji Kanade na ovaj način se odaje priznanje drugoj državi i njenom narodu.

Počasno osvetljavanje Nijagarinih vodopada dešava se još samo za rođendan britanske kraljice Elizabete, a prvi put su vodopadi „obojeni“ kraljevskom purpurnom bojom 2016. godine u čast njenog 90. rođendana.

Sećanje na velikog naučnika srpskog porekla Nikolu Teslu, Kanada neguje na više načina, uključujući i veliki spomenik okrenut ka Nijagarinim vodopadima, koji je otkriven 2006. godine.

Prva Teslina centrala u svetu izgrađena je 1892. godine na Nijagarinim vodopadima, a obližnji grad Hamilton prvi je korisnik Tesline naizmenične struje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here