Hadži Marko Vujičić
Rođenje spasitelja: Freska u manastiru Srpski Kovin u Mađarskoj

Pravoslavni vernici u 13 država na planeti koji poštuju julijanski kalendar proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić – rođenje Gospoda Isusa Hrista.

Božić je jedan od tri najznačajnija hrišćanska praznika, a prethodi mu Badnji dan kojim se završava 40-dnevni post u kome se odricalo ne samo od mrsne hrane, već i od loših misli i dela.

Arhimandrit Metodije (Marković)

Arhimandrit Metodije (Marković), iguman manastira Prohor Pčinjski – jedne od najstarijih srpskih svetinja u razgovoru za “Vesti” ističe da Božić nije samo dan kada se praznuje samo radi sećanja na rođenje Isusa Hrista, već je to dan koji hrišćani dočekuju sa posebnom pripremom i pažnjom.

– Pripremamo se za naše osvećenje i susret sa Hristom. Ovaploćenje Hrista Spasitetalja, Boga koji je postao Čovek, od Presvete Djeve Marije Bogorodice najveće je čudo u istoriji sveta. U Vitlejemskoj pećini, Predvečni Sin Božiji postao je istorijski Sin Čovečiji da nas ljude učini sinovima Božijim. Tvorac je postao stvorenje da bi nas kao stvorenja Božija učinio besmrtnom i oboženom decom Božijom. Božić je dan kada je u naš zemaljski svet i naš život ušao Bogočovek “da živimo njime” (I Jov.4,9). Božić je dan kojim vreme postoje vreme našeg spasenja – pobede nad grehom i smrću -naglašava- arhimandrit Metodije

Svojim rođenjem u telu, Gospod je otvorio dveri rajske svim ljudima i povratio prvobitno dostojanstvo čoveku.

– Presveta Bogorodica rađajući nam Bogomladenca Hrista, rađa nam naše izbavljenje, prosvećenje, spasenje, preobražaj, besmrtnost i večnost, jer je sve to neraskidivo sjedinjeno u ličnosti Spasiteljevoj. U svojoj besedi na Božić, Sveti Grigorije Palama, arhiepiskop solunski kaže: “Ovaploćenje Boga Logosa donelo je nama ljudima neiskazana blaga, pa i samo Carstvo Nebesno. Koliko je do ovaploćenja i očovečenja Boga Logosa nebo bilo daleko od zemlje, toliko je daleko bilo od nas Carstvo nebesno – ističe arhimandrit Metodije i dodaje da iz praznika rođenja Hristovog izviru svi praznici, kao reke iz izvora .

Protojerej stavrofor Predrag Azap, paroh u Iloku, u Hrvatskoj, kaže za “Vesti” da je Božić za sve Srbe, a posebno one koji su van otadžbine “praznik koji je ugrađen u njihovo nacionalno biće”.

– Božić je praznik kada osećamo punoću dobrote i milosti Božje, pokazane prema rodu ljudskom time što je Bog poslao u svet Sina svoga Jedinorodnoga, Gospoda našega Isusa Hrista. Božanska ljubav, koja se čudesno pokazala u vitlejemskoj pećini, prožima i sve nas prilikom praznovanja Božića. Praznovanje Božića nije prosto samo neki običaj, tradicija, navika, dan primanja i davanja darova. Božić je dar nad darovima, dan u kojem ce otkrilo ono što je jedino novo pod suncem, dan u kojem ce večna božanska mladost ulila u biće neba i zemlje i u ograničenu, prolaznu ljudsku prirodu i sve podmladila večnom mladošću – naglašava protojerej stavrofor Predrag Azap.

Od Rusije do Etiopije

Ukupno je 13 država u svetu u kojima hrišćani poštuju julijanski kalendar, a samim tim i Božić proslavljaju dve nedelje kasnije nego oni koji koriste gregorijanski način računanja vremena. Osim u Srbiji i Crnoj Gori koje su pod jurisdikcijom SPC, Božić se 7. januara slavi još i u Jerusalimu, Svetoj Gori, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, Jermeniji, Kazahstanu, Severnoj Makedoniji, ali i u Izraelu, Etiopiji, Eritreji i Egiptu.

Blagodat

Arhimandrit Metodije poručuje srpskoj dijaspori da Božić proslave u duhovnoj radosti.

– Praznujući veličanstveni praznik Hristovog Rođenja, kao objavu nesagledive ljubavi Božije, želim im da “od punoće njegove dobiju blagodat na blagodat”. U ove svete dane molitveno okupljeni oko Vitlejemske pećine i ogrejani Suncem Pravde, kako bi u 2024. godini, obnovljenim snagama još revnosnije mogli uznositi blagodarnost Hristu Spasitelju koji je na sebe uzeo zadivljujuće delo spasenja roda ljudskog. Neka praznik Rođenja Hristovog svima bude nadahnuće da još revnosnije nose krst izbranja i sledovanja Hristovom putu, da bismo se večno u neprolaznom Carstvu radovali sa Njim! Najsrdačnije pozdravljam iz naše najstarije srpske svetinje na jugu Srbije manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog uz sveradosni pozdrav Mir Božiji Hristos se rodi! – poručuje arhimandrit Metodije.

Sutra – Najradosniji hrišćanski praznik (2): Veselje, ljubavsloga i praštanje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here