Napadač Atletika iz Bilbaoa Aric Aduriz s 38 godina i 186 dana podigao u 89. minutu San Mames na noge pobedonosnim pogotkom na meču s prvakom u prvoj utakmici španskog prvenstva.

La Liga je počela Barseloninim porazom. To da katalonski velikan krene u novu ligašku sezonu i bez pobede i bez gola nije se desilo još od 2008, kada ga je, isto s 1:0, savladala Numansija. U sledećih deset godina sve premijere su bile uspešne.

Kada se činilo da pobednika neće biti, Aduriz je akrobatski poleteo kroz vazduh. Centaršut je “makazicama” smestio pored nemoćnog nemačkog golmana Ter Štegena. U igri je bio tek dvadesetak sekundi, pošto je ušao umesto tamnoputog Atletikovog napadača Injakija Vilijamsa.

Aduriz je postao šesti najstariji strelac u istoriji španskog šampionata. Niko nije imao više godina kada je u ligaškoj utakmici zatresao Barseloninu mrežu posle Realove legende Alfreda di Stefana 1966 (39-223), ali u dresu njenog gradskog rivala Espanjola, u poslednjoj igračkoj sezoni slavnog fudbalera rođenog u Buenos Airesu.

Barselonin kapiten Lionel Mesi, argentinski as, bio je na poštedi za ovu utakmicu, jer zbog produženog odmora još nije dosegao odgovarajuću takmičarsku formu. Prethodni put nije igrao u prvom kolu 2009.

Aduriz se poravnao s njim u jednom rekordu, ali, sasvim je sigurno, ne zadugo. Obojica daju golove u 15 uzastopnih sezona španske lige. Atletikov veteran je tresao mreže i dok je bio u Majroci (2008-10) i Valensiji (2010-12).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here