EPA/Mast Irham
Novak Đoković

Novak Đoković noćas u jedan posle ponoći, uz direktan prenos na Sport klubu, startuje na terenu svojih najvećih iskušenja, kada su veliki turniri u pitanju.

Od svih 14 takmičenja koja se računaju u ovu kategoriju – četiri grend slema, završni Masters i devet mastersa 1000 – najbolji teniser svih vremena najviše problema je imao i najmanje titula osvojio je baš u Sinsinatiju.

Jedino je ovde samo jednom podigrao trofej, čak je i na Rolan Garosu imao mnogo više uspeha. Kako jednom – reagovaće neko! Pa Nole ima dve titule u Sinsinatiju.

Tačno je da tako piše u analima ATP tura, ali nije tako i bilo. Drugu titulu na ovom turniru Đoković je osvojio 2020, kada je zbog korone igran na Flašing Medouzu, pred start US opena. Zbog mehura u kome su igrači bili, a kako bi se izbegao rizik od zaraze, ovaj turnir je održan na njujorškom stadionu. Međutim, rezultati se pripisuju mastersu u Ohaju. Nešto slično kao što je Olimpijada u Tokiju zbog pandemije održana 2021, ali se rezultati pišu kao da je bila 2020, kada joj je po tradiciji i bio termin.

Iako se i Sinsinati i US open igraju na tvrdim podloga, ona na mastersu je znatno brža od one na grend slemu i to se godinama pokazivalo kao velika prepreka za Đokovića.

Na primer, Novak je najviše finala od Rodžera Federera u karijeri izgubio baš u Sinsinatiju – čak tri. Dobio je tek četvrto i 2018. kompletirao sve titule na ovom turnirskom nivou. Da kuriozitet bude još veći, Đoković nikada nije izgubio nijedno finale na ostalim mastersima protiv Federera osim ovde.

Slično važi i za Endija Marija. I Britanac je najviše finala protiv Srbina dobio u Sinsinatiju – dva. Od ukupno osam titula protiv svog druga iz juniorskih dana, samo je ovde osvojio više od jedne.

Posle rimskog mastersa koji je jedan od njegovih najuspešnijih, Đoković nigde nije gubio više finala ovakvih turnira nego u Sinsinatiju. Na Foro Italiku je odigrao čak 12 presudnih dvoboja, šest dobio i šest izgubio.

Nole je najuspešniji teniser u istoriji mastersa, baš kao i grend slemova. Ukupno ima 38 titula, na čak četiri je rekorder ili surekorder – u Parizu (6) i Šangaju (4) je najuspešniji u istoriji, dok u Indijan Velsu (5) deli rekord sa Federerom, a u Majamiju (6) sa Agasijem.

Jedini je koji je osvojio sve aktuelne masterse, i to najmanje po dva puta, uz fusnotu da je pre tri godine Sinsinati igran u Njujorku. Da zbog američkih propisa o vakcinaciji prošle i ove godine nije bio sprečen da učestvuje na mastersima na tom kontinentu, verovatno bi rekord od 38 titula bio poboljšan.

Sada je propis promenjen, Nole je dobio zeleno svetlo za povratak i baš ovo takmičenje će biti njegova kapija za Ameriku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here