wikipedia.org
Nikola Tesla

Muzej Nikole Tesle otvorio je u Milanu do sada najveću izložbu u inostranstvu, koja je kako je ocenila direktorka Ivona Jevtić veoma važna prilika da Italija ali i čitav svet čuju odakle je i šta je sve uradio jedan od najvećih svetskh umova.

Jevtić je na svečanosti otvaranja izložbe koja je uprličena za novinare i zvanice podsetila na srpsko poreklo Nikole Tesle, a njenu izjavu da je Tesla Srbin preneli su svi italijanski mediji.

Jevtić je ocenila da je izložba, postavljena na više od 1.200 kvadrata, koju će publika moći da vidi od sutra do 29. marta, prilika da se pokaže deo onoga čime Muzej ima da se pohvali.

– Ovo je prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Italiji. Posetioci će moći da vide priču o jednom od najvecih umova istorije. Tu su i prezentacije specifičnih prostora kao što su Teslina laboratorija u Koloradu, čuvena soba 3327 iz hotela u Njujorker u kome je živeo i umro, digitalna aplikacija laboratorije na Long Ajlendu i mnoge druge – rekla je ona.

Na pitanja novinara o poreklu Tesle, Jevtić je podsetila da veliki naučnik potiče iz pravoslavne srpske porodice.

– Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik i prvo što ćete videti kada odete u Smiljan, u njegovu rodnu kuću jeste pravoslavna crkva u kojoj je bogoslužio Nikolin otac –  kazala je direktora, navodi se u saopštenju Muzeja dostavljenom Tanjugu.

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić ocenio je da je održavanje izložbe važno i zbog saradnje dve zemlje.

Svečanosti je prisustvovao konzul u Milanu Radmila Selakovic, predstavnici diplomatskog kora, ugledni ljudi u Italiji i predstavnici medija

 

5 KOMENTARA

 1. mogli ste malko da prosetate cameru po muzeju pa da i nama pokazete nekoliko slika njegovog rada uvek nas drzite po stran kao nevazan narod

 2. Pravoslavac – Srbin iz Austro Ugarske (ne iz Hrvatske). Hrvatska nije postojala u vrijeme i neposredno poslije njegovog rodjenja. To je tako volio to neko ili ne i tacka !!!

 3. Grobnica gde su ustaše ubile 11 rođaka Nikole Tesle

  Od Gospića, preko Smiljana, do Jadovna danas živi desetak srpskih porodica, za razliku od pre poslednjeg rata, kada je tu bilo više od 50 odsto srpskog stanovništva, a gospićko-smiljanski jerej Dragan Mihajlović u Smiljan dolazi kada dođu turisti, koji bi, osim rodne kuće Nikole Tesle, hteli da vide i unutrašnjost crkve u kojoj je njegov otac, prota Milutin Tesla službovao, a svetski poznati naučnik kršten.

  Malo ko bi da obiđe i masovnu grobnicu, na pravoslavnom groblju, u kojoj je sahranjeno 530 Srba iz Smiljana i okoline, koje su ustaše ubile za vreme Drugog svetskog rata.

  U toj masovnoj grobnici nalazi se i 11 rođaka Nikole Tesle.

  TOLIKO O hrvatskoj ,i prisvajanju Tesle

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime