Tanjug
Aljbin Kurti

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja na Kosovu, raspoloženje građana je takvo da posle parlamentarnih izbora nijedna stranka, pa ni trenutno vladajuće Samoopredeljenje, ne bi mogla sama da napravi vladu, a o tome koja bi koalicija bila najmanje “loša” po Srbe na Kosovu, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Marko Dašić kaže da se najveća šteta za srpsku zajednicu “isporučuje za vreme mandata Aljbina Kurtija”.

– Na umu mi je jedna izjava Gabrijela Eskobara koji je rekao da ako Kurti ne bude isporučivao rezultate koji su dogovoreni u dijalogu u Briselu, da će oni pokušati da nađu partnere koji će to da učine. Možda su izbori šansa da se politički profilišu neke nove opcije i da građani možda poklone poverenje nekom drugom – kaže Dašić.

On podseća da je lider ABK Ramuš Haradinaj govorio da Kosovo nema spoljnu politiku već da je to politika Sjedinjenih Američkih Država, a da za Hašima Tačija nekadašnji izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel svesrdno i u svakoj prilici tvrdi da je bio najbliži dogovoru sa Aleksandrom Vučićem za vreme njegovog posredovanja.

– Nemate nijednog inostranog zvaničnika koji bi nešto tako mogao da tvrdi za Kurtija. Tako da su verovatno sve ostale opcije kooperativnije iz vizure zapadnih partnera kada je reč o potencijalnim rezultatima dijaloga Beograda i Prištine – kaže Dašić.

Redovan termin parlamentarnih izbora na Kosovu je 2025. godine, ali ima procena da bi do njih moglo da dođe i tokom ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here