EPA/Ennio Leanza
Švajcarski franak

Vlada Švajcarske predložila je danas mere za zaštitu banke “UBS” i još tri sistemski relevantne banke u zemlji od kolapsa sličnog onom koji je doveo do pada značajne finansijske institucije “Kredi Svis” prošle godine.

U izveštaju su na 209 stranica predstavljene 22 mere koje treba da ojačaju otpornost švajcarskih banaka, prenosi Rojters.

Cilj predloga je unapređenje korporativnog upravljanja i nadzora, a švajcarski regulator finansijskog tržišta FINMA će imati više ovlašćenja. U predlogu se naglašava važnost podizanja kapitalnih zahteva banaka, kao i to da treba osigurati njihovu likvidnost u krizi.
Neke mere su fokusirane na bolju saradnju banaka, regulatora i vlasti.

Vlada Švajcarske, FINMA i Švajcarska narodna banka su se prošle godine našli na udaru kritike prilikom pada banke „Kredi Svis“, pošto su prema mišljenjima nekih suviše dugo oklevali da reaguju u krizi.

Najveća švajcarska banka „UBS“ pristala je u martu prošle godine na kupovinu konkurentske švajcarske banke „Kredi Svis“ za 3,23 milijarde dolara (oko tri milijarde evra) u deonicama, kao i da preuzme do 5,4 milijardi dolara (oko 5,05 milijardi evra) u gubicima.

7 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  2. Visoke plate, znace i visoke cene recimo stan 50m2 ranta 1500 do 25000eura… slaba konkurentnost kod izvoza mozes samo neke brendove tipa svadjarski satovi i sir dosta skuplji od bilo kog drugog na nasem kontinentu… tad gotovo da nema proizvodnje bilo cega nego se oslanja na jeftin uvoz hrane dok izvoz satova, sireva, bakarskih usluga i nesto turizma… jeste da se neto bolje zivi u ch ali da moze da pukne pre nas… ona ako doceka bilo koji problem u roku od par meseci ode pola drzave svi stranici koji nemaju stanove i onda se dublje tone…

  3. Cole, od tih 20 miliona 18 miliona su jeftini turisti, tipa Kinezi,Koreanci i siromasni Indici. Van hotela i organizovanog prevoza netrose franak vise, a o kupovini brendiranih artikala nema govora! Tu su Japanci ubedljivo glavne troskadzije!

  4. Svajcarci idu na skijanje u Austriju. Duplo jeftinije , ljubazno i dobro placeno osoblje. Ko zivi u pogranicnim oblastima sa Nemackom, Italiom, Austriom i Francuskom hranu i sve potrebstine kupuje tamo. Svica polako jede samu sebe a osnovni problem je migraciona politika!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here