pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Estoniji počinju vojne vežbe „Brzi odgovor“ (Swift Response) i one su uvod u najveće manevre SAD u Evropi u poslednjih 25 godina – „Branilac Evrope“ (Defender Europe 2021), koji će biti održani u 16 evropskih država.

„U sredu uveče na glavnom poligonu estonskih snaga održaće se bojevo gađanje iz sistema MLRS u kojem će učestvovati pripadnici 41. poljske artiljerijske brigade SAD. Sa pet lansera biće ispaljeno više od 10 raketa. Takvi artiljerijski sistemi namenjeni su za uništavanje posebno važnih ciljeva na velikoj udaljenosti“, navodi se u saopštenju estonskih snaga.
Potom će 7. maja pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije SAD izvesti desant na aerodrom kod mesta Nurmse, a uz pomoć padobrana biće spuštena teška tehnika i oprema.

Najveći broj učesnika u desantu biće prebačena direktno iz Amerike, konkretno iz Severne Karoline. Ovaj deo vežbe biće izveden u toku noći u uslovima najpribližnijim realnim.

Nakon toga, američki vojnici će helikopterima 8. maja otići iz Nurmsea na centralni poligon.

Učesnici manevara vežbaće odbranu Estonije u kriznoj situaciji. Učestvovaće oko 2.500 estonskih vojnika , SAD i Velike Britanije, više od 20 aviona i 25 helikoptera.

Vežbe se završavaju 14. maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here