Najveći gospodin među drugovima

0

Voleo da fotografiše: Josip Broz Tito

Na osnovu predmeta iz Brozovih fioka radnog stola, plakara ili iz njegovih kofera, posetioci imaju priliku da upoznaju maršala kao hedonistu i neumornog turistu. Ispred Kuće cveća zaustavila su se tri autobusa sa turistima iz Turske, bilo je Engleza, Italijana…

 

Prvo su prošli pored groba Tita i Jovanke Broz, fotografisali se za uspomenu, a zatim krenuli u obilazak izložbe.
Autore postavke Veselinku Kastratović Ristić i Momu Cvijovića, muzejske savetnike u Muzeju istorije Jugoslavije, u odabiru predmeta inspirisala je najveća želja posetilaca da saznaju kakav je Josip Broz Tito bio privatno i kako su državničke aktivnosti uticale na njegovo slobodno vreme i stvaranje kulta ličnosti.

– Celine "Čovek sa stilom", "Susreti", "Putovanja", "Hedonizam" i "Druže Tito, mi ti se kunemo" daju nam sliku državnika koji je i pored političkih obaveza težio uživanju. Uvek je bio lepo obučen, presvlačio se nekoliko puta dnevno, ali nije bio opterećen da to budu uvek nove stvari – kaže Veselinka Kastratović Ristić.

 

– Tako smo našli jedno lovačko odelo, koje je ušiveno. A isto tako je znao da obuče smoking. Posetioci mogu da vide i naočare, koje je Tito nabavljao u francuskoj optičkoj kući "Amor", gde su ih kupovali i drugi državnici, poput Čerčila ili Kenedija. Znao je da nabavi nekoliko ramova, a samo bi menjao stakla. Recimo, kada se sreo sa papom, bio je u fraku sa cilindrom na glavi, što se može videti i na slici koju smo izložili. Tito je u jednom intervju rekao: "Da nisam postao ovo što jesam, sigurno bih bio glumac."

Jedno od Titovih odela

Po fotografijama se vidi da je uživao u svemu što je radio. Prilikom zvaničnih poseta, nalazio je vremena da poseti neki muzej, da ode u lov, da sedi pored reke i uživa.

Tito je bio strastveni pušač, što dokazuju i fotografije na kojim je uvek sa cigaretom u ruci. U staklenom izlogu mogu se videti muštiklice, rađene u Sarajevu, a koje je bivši predsednik koristio kako u ratu, tako i posle rata. Posetioci mogu da vide i njegove šinjele.

– Simbolično smo izložili i crni i beli šinjel jer Tita možemo da gledamo i crno i belo. U jednom od njih se susreo sa Čerčilom 1953. godine. Odlučio se za uniformu jer je dolazio kao vrhovni komandant pobedničke vojske, i samo tako je mogao da bude ravnopravan s britanskim premijerom. Tito je stalno imao tu svest da predstavlja zemlju, i to se videlo po poklonima koje je nosio i slao, kao i po posluženju na prijemima. Trudio se da bude po tome prepoznatljiv. Nije se razbacivao novcem na nepotrebne stvari – objašnjava Veselinka Kastratović Ristić.

Autori su vodili računa i tome da budu ravnopravno predstavljeni i Zapad i Istok, pa su posetiocima ponudili poklone od Kenedija, i to olovke izrađene kod Tifanija, tako i darove od Nehrua koje je Tito smatrao njegovim najmudrijim savremenikom, zatim Gandija.

 

Veselinka Kastratović Ristić

Velika Titova strast bili su i fotografija i film.

 

– I za 25. maj, kad je bila najveća gužva, Tito je našao slobodnog vremena da pogleda bar jedan film. Ljubav prema kinematografiji prikazali smo na njegovim fotografijama koje smo skinuli s negativa koje je on uradio. Bio je i lovac, pa smo izložili i šešire, ali i sportista i to indivudualnih sportova. Bio je član Sokolskog društva i morao je da štedi da bi mogao da kupi sokolsko odelo i ponosio se time. Kao vojnik austrougarske vojske u Beču je bio treći u mačevanju, a igrao je i tenis. Tito je, prema svedočenju svog ratnog saboraca Milovana Đilasa, tokom godina vladanja gradio poseban stil. Uz to je išao i jedinstven protokol, njegova stolica i sto uvek su bili postavljeni u centru, i izdvajali su se izgledom. Tim njegovim stolom za kojim se slikao i lampom smo simbolično prikazali period od 1945. do 1980. godine.

 

Kraljevski običaj

U Muzeju istorije Jugoslavije je oko 20.000 štafeta, koje je Tito dobio za rođendan. Međutim, autori su izdvojili samo one koje su mu poklonila razna preduzeća i organizacije, s porukom u njoj, koja nije svaki put bila čestitka, već i kritika.
– Ljudi su osećali da mogu da mu kažu koji problem u tom trenutku ima njihova fabrika ili preduzeće. Imali su slobodu i da kritikuju društvo i stanje u njemu, i to je ta njegova veština vladanja da bude šarmantan i da šalje poruku narodu u svojoj zemlji. Kumstvo i nošenje štafete je nasledio iz Kraljevine jer su kralju Petru nosili za rođendan štafetu i bio je običaj da sedmom detetu bude kum. Bilo je i situacija da se sretne sa svojim kumčetom, što dokazuju i ove fotografije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here