EPA-EFE/DAVID ROWLAND
Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern navodi da će u najvećem gradu ove države, Oklandu, od sutra biti uvedena sedmodnevna blokada jer je otkriven novi lokalni slučaj koronavirusa nepoznatog porekla.

Džasinda Ardern je rekla da je u Oklandu danas potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom, koji zabrinjava zato što je reč o osobi koja je zaražena nedelju dana, a nije bila izolovana.

Zdravstveni zvaničnici, koji nisu mogli odmah da potvrde kako se ta osoba zarazila, rekli su da je u toku sekvenciranje genoma nove infekcije.

Zbog novootkrivenog slučaja, od sutra ujutro stanovnici Oklanda moraće da ostanu u svojim kućama, a izuzetak su odlazak na posao ili kupovina osnovnih potrepština. Škole i prodavnice koje nisu neophodne biće zatvorene, a ulasci u grad i izlasci iz njega ograničeni.

Premijerka je rekla da će ostatak Novog Zelanda biti stavljen pod restrikcije drugog stepena koje, između ostalog, uključuju ograničenje javnog okupljanja.

Novo zatvaranje uvodi se manje od dve nedelje posle trodnevnog zaključavanja u gradu od skoro dva miliona stanovnika, kada je bilo utvrđeno da je tročlana porodica zaražena britanskim sojem koronavirusa, koji se smatra prenosivijim.

Na Novom Zelandu, zemlji sa skoro pet miliona stanovnika, od početka epidemije zabeležena su 2.372 slučaja koronavirusa, a od posledica kovida 19 preminulo je 26 osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here