EPA/Jens Noergaard Larsen
Majk Tajson

Boks, najpopularniji borilački sport na svetu, od onih koji se odluče da se bave njime na profesionalan način, zahteva puno odricanja. Iscrpljujućih treninga, kontrolisanih dijeta, strogog režima odmora – sve u svemu, asketskog, gotovo, spartanskog načina života.

Istorija ovog sporta je iznedrila velike šampione – Frejzera, Formana, Lenoksa Luisa, Holifilda, braću Kličko, Mejvedera i mnoge druge.

U ovom tekstu ćemo, pak, izdvojiti deset boraca koji su svojim sportskim rezultatima, ali i svojom harizmom, boks podigli na viši nivo.

10. Vili Pep

Jedan od prvih velikih boksera dominirao je u eri od 1940. do 1966. godine i ostvario je neverovatnih 229 pobeda, od toga 65 nokautom. Izgubio je svega 11 mečeva u karijeri. On je ujedno bio i prvi svetski šampion u pero kategoriji.

9. Henri Armstrong

Bio je fantastičan u periodu od 1931. do 1945. godine i ostvario impresivnu statistiku: 150 pobeda (100 nokautom!) i 21 poraz. On je jedini bokser koji je osvajao titule u trima različitim divizijama. Imao je 27 uzastopnih pobeda, i to sve završene nokautom, a to ga stavlja na listu najboljih.

8. Roki Marćano

Marćano je bio aktivan relativno kratko – od 1948. do 1955. godine. Smatra se jednim od najboljih udarača svih vremena. On je jedini šampion u teškoj kategoriji koji nikad nije izgubio. Ostvario je 49 pobeda, 43 nokautom i nijedan jedini poraz. Mnogi ga ne stavljaju na vrh liste najboljih zbog relativno male konkurencije u to vreme.

7. Hulio Cezar Čaves

Boksovao je čak 25 godina, od 1980. do 2005. godine. Njegov skor govori za sebe: 107 pobeda, 80 nokautom i 6 poraza. Jedan je od najvećih meksičkih sportista, a pogotovo zanimljiv podatak je da nije izgubio 10 godina.

6. Majk Tajson

Najeksplozivniji bokser svih vremena. Svoju impresivnu karijeru je započeo 1985. godine, a završio ju je neslavno 2005. godine. Početkom devedesetih je bio nezaustavljiv. Ostvario je 50 pobeda, 44 ubojitim nokautima i 6 poraza. Nažalost, njegova karijera je isprepletana brojnim skandalima i porodičnim problemima, tako da nije iskoristio svoj pun potencijal.

5. Džek Dempsi

On je definitivno jedan od najpopularnijih boksera u Americi. Na jednom njegovom meču je oboren rekord po broju posetioca. Naime, 1926. godine bilo je prisutno 104.943 posmatrača. Prvi je bokser koji je zaradio milion dolara i smatra se najbrutalnijim bokserom svog doba. Ostvario je 66 pobeda i 6 poraza.

4. Džek Džonson

Pionir modernog boksa se takmičio u periodu od 1897. do 1945 godine, i bio je prvi Amerikanac sa titulom svetskog šampiona u teškoj kategoriji pre Roja Džonsa i Muhameda Alija. Bio je nesavladiv 10 godina, jer jednostavno nije umeo da padne. U vreme rasnih tenzija u SAD-u bio je najpoznatiji Afroamerikanac i glas manjine. Pobedio je u 73 meča, 40 nokautom i imao je 13 poraza.

3. Šugar Rej Robinson 

Tukao se u ringovima širom sveta od 1940. do 1965. godine, a smatra se jednim od najboljih boraca u okviru svoje kategorije. Ostvario je spektakularan broj od 173 pobede sa 109 nokauta i 6 mečeva gde nije bilo pobednika. Smatra se i najvećim prirodnim talentom koji je svet video.

2. Džo Luis

“Smeđi bombarder”, kako su ga zvali, bio je jedna od prvih američkih ikona. Dobio je protivnike 66 puta a izgubio je u samo tri meča. Bio je nacionalni heroj Amerike i simbol ponosa. Tokom Drugog svetskog rata, njegovi mečevi su imali socijalnu, političku i moralnu komponentu. Bio je nada crne manjine koja ga je opevala u mnogim bluz pesmama.

1. Muhamed Ali

Najveći od najvećih boksovao je u eri od 1960. do 1981. godine. Svaki aspekt njegovog boksa bio je veličanstven. Bio je iskren, uzbudljiv i naprosto jedinstven. Uz to, u boks je uveo zabavu, a njegove pres konferencije pre mečeva su ostale neponovljive. Ostvario je 56 pobeda, 37 nokautom i samo 5 poraza. Neki od njegovih mečeva i dalje se pamte, pogotovo dueli sa Frejzerom i Formenom koji su postali istorija ove plemenite discipline.

Veliki deo života posvetio je promociji ljudskih prava i borbi protiv ratne politike.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here