Najviše pomažu Srbi iz Kanade

0

D. N. Petrović
Predstavnici Rasa podelili novčane poklone
 

Čak 800 dečaka i devojčica iz ovog dela Raške oblasti dobilo je novčane poklone od po 5.000 dinara (blizu 50 evra), ukupno 4,6 miliona dinara, koje im je uručio Voja Vučićević, predsednik Humanitarne organizacije "Stara Raška" iz Beograda… Slične novčane poklone ranijih godina dobijala su i deca u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Raški…

– Od osnivanja su nam deca u Raškoj oblasti prva i najveća briga, cilj nam je da ih bude što više i da ostanu u ovom kraju gde su koreni Srbije i svih Srba. Pomažemo ih simbolično, koliko možemo, odnosno koliko sakupimo, da ostanu i opstanu na ovim prostorima – priča Vučićević i naglašava da je novac za ovogodišnju donaciju stigao iz Toronta u Kanadi od tamošnjih Srba okupljenih oko porodice Veraklić koja je do sada za svoj narod u Raškoj oblasti sakupila i poslala oko 400.000 evra. Inače, za 15 godina, "Stara Raška" je u Rašku oblast uložila oko dva miliona evra.

– Srpska dijaspora u Kanadi prepoznala je ciljeve "Stare Raške", pomažu nam bratski i maksimalno, očekujemo da će nam na sličan način pomoći i ostala srpska dijaspora, obaveza nam je da zajednički od propadanja i pražnjenja spasemo ovaj strateški deo Srbije – ističe Vučićević.

Snajke iz sveta

Krajem prošle godine, u saradnji sa nekoliko udruženja "sa istoka", "Stara Raška" je započela projekat dovođenja u Rašku oblast snajki iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Gruzije i Kazahstana.
Upoznavanje sa momcima iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice i drugih gradova u Raškoj oblasti krenuće ovih dana internetom, a prvo viđenje trebalo bi da usledi na Vidovdan kada se na Javoru, između Sjenice i Ivanjice, u organizaciji "Stare Raške" održava Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja. Očekuje se da će stići bar pun autobus "slovenskih i pravoslavnih duša" sa "istoka" koje će poželeti da sviju svoje gnezdo u ovom delu Srbije.

– Postojbina Srbije se prazni, mladi odlaze zbog teškog života i nemogućnosti zaposlenja, u mnogim selima škole se zatvorene, u nekima delovima Raške oblasti beba nije rođena decenijama, želeli smo da zaustavimo taj trend i da nekako zadržimo mlade, ali i vratimo bar deo onih koji su otišli – priča Momir Kovačević, predsednik Podružnice "Stare Raške" u Sjenici.

D. N. Petrović
Voja Vučićević sa decom

– Od početka smo shvatili da je najveći problem ženidba, u selima nema devojaka jer sve trče u gradove, pa momci, stari od 30 ili 40 godina, ne mogu da se ožene, zasnuju porodicu i obezbede potomstvo. Projektom dovođenja mladih Albanki postigli smo pun pogodak: više od 300 neženja na Pešteru, Javoru, Goliji, Rogozni, Zlataru i drugim najpasivnijim delovima Raške oblasti dobilo je bračnog druga, samo na Pešteru iz srpsko-albanskih brakova rođeno je 250 dece, u Buđevu decenijama nije bilo dečjeg plača, sada imamo 12 albanskih snajki i čak 20 mališana, i školu smo ponovo otvorili – objašnjava Momir Kovačević.

Blagoslov crkve

– Većinu svojih akcija i projekata "Stara Raška" organizuje u saradnji ili uz blagoslov Srpske crkve. Sa crkvom u Raškoj oblasti imamo izvanrednu saradnju-kažeVučićević.

– Mislio sam da se nikada neću oženiti, a onda su uz pomoć "Stare Raške" počele da stižu Albanke, tako sam i ja upoznao moju Mirijetu, divnu suprugu i majku naše troje dece. Kuća nam je puna, a mislili smo da ćemo je uskoro zatvoriti – hvali se Milenko Rakonjac iz Višnjice kod Sjenice.

Ne pomaže "Stara Raška" samo deci i mladim bračnim parovima, mnogo je kulturnih manifestacija i darovitih mladih umetnika u Novom Pazaru koje je pomogla ova humanitarna organizacija. Kad god smo im se obratili za organizaciju neke pesničke večeri, za štampanje knjige, likovnu izložbu ili pomoć darovitom umetniku, uvek su nam izašli u susret.

– Njihova pomoć u očuvanju našeg srpskog identiteta, naše kulture, običaja i vere je ogromna, hvala našoj dobroj dijaspori što brine o nama, svi zajedno moramo se boriti za Staru Srbiju i Stari Ras jer ovde je sve počelo, ovde su nam, gde god da smo, koreni, odavde su i Nemanja, i Sveti Sava i mnogi drugi veliki Srbi – kaže Nikola Rosić, predsednik Kluba mladih umetnika "Ras".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here