Najviše zaradio ambasador u Švajcarskoj

0

Najplaćeniji: Doskorašnji ambasador u Švajcarskoj Milan St. Protić
 

Na listi najplaćenijih prednjačio je doskorašnji ambasador u Švajcarskoj Milan St. Protić, a za petama su mu ambasador u Londonu Ognjen Pribićević sa 5.610 evra i Vladislav Mladenović, ambasador u Stalnoj misiji pri Evropskom birou UN u Ženevi koji prima 5.573 evra. Slede srpske diplomate u Briselu sa 4. 474 evra, Parizu 4.490, Beču 4.563 i Moskvi sa 4.687 evra, a slična su primanja šefova misija pri EU, UN i Savetu Evrope.

 

Zanimljivo je da je ambasadorka u Rimu Ana Hrustanović, prema podacima dostupnim javnosti, imala oko 6.000 evra, a sada oko 4.500.

 

Najmanje dobijaju ambasadori u Skoplju, Tunisu, Nikoziji, Alžiru, Havani i Tripoliju – od 3.229 do 3.624 evra mesečno.

 

Ognjen Pribićević

Ukupni iznos koji dobijaju ambasadori i generalni konzuli, prema navodima MSP, čini plata i naknada za uvećanje troškova života i uslova rada i za izdržavanje članova porodice, ako su i oni u inostranstvu.

– Osnovna zarada prilično je ujednačena, oko 550 evra, a dobija se množenjem jedinstvene devizne osnovice za obračun zarade od 124,00 evra s koeficijentom, koji je za ambasadore 4,3, 4,5 ili 4,7, a za generalne konzule 4.

Razlike u ukupnim primanjima diplomata, navodi MSP, posledica su razlika životnog standarda širom sveta i ne procenjuju se proizvoljno, već prema indeksu troškova života koji periodično objavljuju UN. Diplomate imaju pravo i na naknadu za izdržavane članove porodice i to 15 odsto osnovice za uvećane troškove života za prvog člana porodice, i po 10 za svakog sledećeg člana.

– U većini zemalja diplomate izdržavaju sopstvene porodice pošto supružnici nemaju pravo na zasnivanje radnog odnosa.

U mnogim državama sami snose troškove lečenja i eventualnog školovanja dece – opravdava MSP visoka primanja ambasadora.
 

SVE O TROŠKU DRŽAVE – Beneficije za "sladak život"

Mnogo bure u javnosti svojevremeno je izazvalo otkriće da je sada već bivša ambasadorka pri Unesku Zorica Tomić državu godišnje koštala minimum 150.000 evra.

 

Uz primanja od oko 5.000 evra ili 60.000 godišnje, plaćan joj je i zakup rezidencije u centru Pariza (84.000) evra, a uz to su išli i tekući troškovi. Poznato je i da je putovala na račun države na konferenciju u Brazil, posle koje je produžila privatno boravak u toj zemlji.

Materijalne beneficije ambasadora, prema saznanjima "Vesti", nisu male jer osim plaćenog stanovanja imaju pravo na reprezentaciju koja podrazumeva prijeme i zakuske, ali i ručak, ili večeru u restoranu koje zavode pod stavku "poslovni".

– U nekim članicama EU, diplomata, prilikom uzimanja goriva, dobija povraćaj ne malog poreza na dodatu vrednost, popust do 30 odsto na kupovinu automobila i robu iz diplomatskog magacina bez PDV-a i drugih poreza – objašnjava naš sagovornik diplomatski sladak život.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here