SPOJI
Dokumenti o Drugom svetskom ratu: Knjige poklonjene Istraživačkoj biblioteci

Delegacija Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) posetila je manastir Jasenovac u Slavoniji i tom prilikom predala više od 330 knjiga istraživačkoj biblioteci. Delegaciju je primio episkop pakračko-slavonski Jovan, koji ih je upoznao sa obnovom manastira koja je vidljiva na svakom koraku.

Jovan Tomić, sekretar SPOJI, i Vladimir Vlajić, jedan od osnivača SPOJI i pokretač Austrijske službe sećanja u Srbiji, predali su knjige o Drugom svetskom ratu za Istraživačku biblioteku manastira Jasenovac, koju je nedavno osveštao patrijarh srpski Porfirije.

– Većina knjiga je na nemačkom jeziku, manji deo na srpskom, nekoliko izdanja je na engleskom i italijanskom, a iz biblioteke je potvrđeno da je ovo do sada najvrednija i najveća donacija knjiga što nas posebno raduje – navode predstavnici SPOJI.

Ukupna vrednost ovih većinom novih, ali i polovnih i elektronskih knjiga je preko 6.000 evra. Od toga je SPOJI sa 3.620 evra namenski skupljenih donacija kupio nove knjige, dok su ostatak donirali Medijski centar Odbrana Vojske Srbije, Austrijska akademija nauka, Gradski arhiv grada Inzbruka, izdavačke kuće u Austriji i Nemačkoj, istoričari, kao i pojedinci iz Austrije i Srbije.

Vladimir Vlajić i episkop Jovan

Akciju skupljanja knjiga SPOJI je uz blagoslov episkopa Jovana pokrenuo 27. januara na Međunarodni dan sećanja na Holokaust. Knjige su prikupljane do 20. avgusta, kada se navršila 45. godišnjica od upokojenja Diane Budisavljević (rođene Obekser), a uručene su uoči 13. septembra, praznika Svetih novomučenika jasenovačkih.

Biblioteka se nalazi u obnovljenoj zgradi nekadašnje Srpske narodne škole u neposrednoj blizini mesta gde je bio koncentracioni logor smrti Jasenovac u kojem je stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Cilj je da postane jedinstveni istraživački centar na prostoru bivše Jugoslavije, gde će knjige o Drugom svetskom ratu, Holokaustu, genocidu nad srpskim narodom, porajmosu (genocidu nad Romima), Diani Budisavljević i drugim temama vezanim za Drugi svetski rat, biti besplatno na raspolaganju istraživačima.

Predstavnici SPOJI su prisustvovali liturgiji u manastiru Jasenovac koju je služio otac Luka uz prisustvo značajnog broja vernika, kako iz neposrednog okruženja, tako i iz Republike Srpske, Srbije i Slovenije.

Ovom prilikom SPOJI još jednom od srca zahvaljuje svima koji su učestvovali u akciji sakupljanja knjiga, kojom je učinjen značajan korak protiv zaborava.

Diana na fresci

Tokom boravka u Jasenovcu predstavnici SPOJI mogli su da vide fresku Diane Budisavljević u Crkvi Svetog Ilije u mestu Mlaka, nedaleko od Jasenovca, gde je za vreme NDH takođe stradao srpski narod.

U ovoj crkvi se svake godine 22. aprila obeležava sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Poseta Pakracu

Posle Jasenovca predstavnici SPOJI su se sa episkopom Jovanom i đakonom Milanom uputili ka Pakracu, gde su tamošnjoj biblioteci u Vladičanskom dvoru odneli nekoliko knjiga na druge teme.

Episkop Jovan im je pokazao dvor, koji je u svojoj istoriji više puta oštećen. I dan-danas se vide tragovi rata, kako na dvoru, tako i na Sabornoj crkvi, ali se oba objekta vredno obnavljaju. Pakrac je jedan grad od izuzetnog značaja za pravoslavne Srbe jer se u njemu nalazi jedna od najbogatijih biblioteka na zapadnom Balkanu, kao i neka od najstarijih srpskih i stranih pisanih dela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here