Vodeni medvedi ili dugoživci istinski su fascinantna, sićušna bića, a zoolog koji ih je otkrio zapazio je da podsećaju na mikroskopske medvede.

Veličine su između nekoliko mikrona i jednog milimetra. Imaju osam nogu i žive u vodi, mahovini i algama. Otkrio ih je nemački zoolog Johan Geze krajem 18. veka, koji im je nadenuo neobičan naziv jer su ga podsećali na medvediće.

Smatraju se najizdržljivijim stvorenjima na svetu. Pronađeni su u grotlu vulkana, na Antarktiku i u morskim dubinama, a 2007. su ga astronauti testirali i na uslove u svemiru. Primerci vodenog medveda uspeli su da prežive svemirski vakuum i sunčevo zračenje celih deset dana. Mogu podneti hiljadu puta veću količinu radijacije od ljudi i šesterostruko veći pritisak nego što je prisutan u Marijanskom rovu, najdubljoj tački na Zemljinoj površini.

U nepovoljnim uslovima stupaju u poluosušeno stanje kriptobioze, u kojoj mogu ostati i nekoliko decenija. Ispuštaju svu vodu iz organizma, a organe oblažu svojevrsnim šećernim gelom. Naučnici veruju da ova bića postoje već pola milijarde godina, što znači da su preživela svih pet masovnih istrebljenja živih vrsta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here