Nakon 80 godina predstavljena nova gramatika španskog jezika

0

Prva sveska nove gramatike u dva toma sadrži 4.000 stranica, u prodaji je od 4. decembra, a druga sveska očekuje se iduće godine.

 

Rezultat je saradnje Španske kraljevske akademije sa 21 sestrinskom akademijom španskog jezika iz Latinske Amerike i drugih država gde se govori španski, kao na primer u Sjedinjenim Državama i na Filipinima.

 

Svrha projekta koji je trajao 11 godina, bio je da utvrdi lingvističke standarde za sve hispano stanovnike sveta. Knjiga je osmišljena kao lingvistički atlas koji otkriva sve bogatstvo današnjeg španskog jezika.

 

Tako, na primer, gramatika navodi 20 različitih naziva za hemijsku olovku, sa prikazom naziva u pojedinim zemljama i upotrebom različitih naziva unutar jedne te iste zemlje u zavisnosti od društvenih slojeva, profesionalnih grupa i slično.

 

Gramatika odražava jedinstvo i bogatstvo španskog jezika, deskriptivna je, normativna i sintetička, obuhvata tradiciju i inovaciju, navodi španska akademija.

 

Najveća razlika u odnosu na postojeću gramatiku koja je izdata 1931. godine leži u tome što nova pokazuje kako se govori španski tamo gde je najviše hispano govornika, a to je Latinska Amerika.

 

Gramatika ne pokušava da nametne šta je ispravno, a šta nije. Umesto toga samo preporučuje šta istraživači jezika smatraju pravilnim španskim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here