youtube/Our Changing Climate
Foto: Ilustracija

Evropska komisija razmatra zabranu korišćenja plastičnih kesa i priprema nove zahteve za proizvođače.

„Želimo da proširimo pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kom smeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, na primer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korišćenje reciklirane plastike“, rekao je komesar EU za zaštitu prirodne sredine Virginijus Sinkevičisu u intervjuu za nemački list Die Welt.

Nova uredba EU o plastici za jednokratnu upotrebu preti tržištu vrednom 10 milijardi dolara, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi, ističe Blumberg, prenose agencije.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, kašičice za mešanje napitaka, slamke, štapići za uši i neke posude, doneta je prošle godine.

Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje mikroplastiku u svojim proizvodima.

„Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravićemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku“, rekao je Sinkevičius.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime