Tanjug/AP

Polazeći od principa „napad na jednu državu Evropske unije je napad na sve“, premijer Češke Andrej Babiš je na samitu EU u Portu zatražio od ostalih članica saveza da u vezi sa incidentom u Vrbjetici proteraju „bar po jednog“ ruskog diplomatu.

– Uvek to moramo shvatati tako da kada je jedna od država članica EU napadnuta, to je u stvari napad na sve. Stoga sam zatražio od lidera drugih zemalja EU da još razmotre proterivanje bar jednog ruskog diplomate. Na sledećem samitu EU ćemo videti kako će oni reagovati na to – rekao je Babiš.

Prema njegovim rečima, 7. maja uveče na marginama samita održana je veoma duga diskusija o incidentu u Vrbjetici, tokom koje su govorili, između ostalih, i predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pošto je samit u Portu neformalan, nije doneta nikakva pisana odluka. Kako je Babiš saopštio, šira diskusija o odnosima EU i Rusije očekuje se na sledećem samitu Evropskog saveta krajem maja.

Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u Vrbjetici 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti u eksploziju ruskih obaveštajnih službi apsurdne, neosnovane i izmišljene, a da iza proterivanja ruskih diplomata iz Praga stoje Sjedinjene Američke Države, Češka i druge evropske zemlje koje pokušavaju da prikriju svoje unutrašnje probleme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here