Privatna arhiva
JASNA PORUKA: Simbol terorističke organizacije na haubi

Da Srbi više nisu sigurni ni u zemljama Evropske unije govore učestale provokacije i pojedinačni napadi Albanaca koji su se desili ovog leta u Nemačkoj.

“Vesti” su pisale o provokacijama Albanaca na gradskim feštama u Fridrihshafenu i Dortmundu, a najteži slučaj zabeležen je pre nekoliko dana u južnom delu Bavarske gde je, najverovatnije, grupa mladića albanske naconalnosti poreklom iz južne srpske pokrajine nanela ogromnu štetu na automobilu jednog Srbina.

Otac oštećenog Srbina se obratio redakciji “Vesti” da ispriča o čemu se radi kako bi na taj način skrenuo pažnju i našim ljudima, a i predstavnicima zakona u evropskim demokratskim zemljama na napade koji su sve češći. Ime našeg sagovornika je poznato redakciji, ali ga zbog njegove bezbednosti nećemo objaviti.

– Prošlog vikenda samo što nisam doživeo šok. Moj komšija (Hrvat) je, kako sam kasnije saznao, pošao na odmor i dok je pakovao stvari u svoj automobil primetio je štetu na autu koji vozi moj sin i odmah me pozvao telefonom – počinje priču naš zemljak.

U prvi mah je pomislio da ga komšija zove na kafu.

– Ono što sam čuo me je šokiralo. Kao grom iz vedra neba pogodilo me kada mi je rekao da je auto koji vozi sin uništen. Kada sam izašao napolje imao sam šta da vidim. Tri gume su bile izbušene, retrovizori polomljeni, na haubi piše velikim slovima “UČK”, na vratima “cetnik”, a auto izgreban sa svih strana.

 ŠTETA VIŠE HILJADA EVRA: Nema dela koji nije oštećen

Naš sagovrnik navodi mu nije dugo trebalo da shvati čije je ovo “delo”.

– Znam da se već neko vreme, uglavnom vikendom, okupljaju mladići nedaleko od mesta gde često parkiramo taj auto. Viđao sam da tu piju, možda i konzumiraju neka opojna sredstva, ali me to nije posebno zanimalo jer je ovo slobodna zemlja i svako može da radi šta hoće. Sklopio sam kockice i shvatio i odakle su ti mladići s obzirom na ono šta su na autu ispisali. Ne verujem da su to neki Nemci uradili. Jedini razlog zbog čega je neko mogao to da uradi je to što je na unutrašnjem retrovizoru visio pravoslavni krst sa malim ikonicama naših svetaca.

Naš zemljak nastavlja priču i dodaje da njegov sin ne poznaje nikog iz tog društva, pa nije ni mogao da ima neki problem sa njima.

– Nikada nije imao nikakav problem u komšiluku jer svoje slobodno vreme provodi sa drugarima iz naše zemlje u jednom klubu koji je u drugom kraju grada. Šteta na našem autu je, prema prvoj proceni policije sa uviđaja, između 5.000 i 7.000 evra – navodi naš zemljak.

Mržnja iskaljena i na vratima

U međuvremenu je saznao da je sličnih akcija bilo još na nekim autima u komšiluku u prethodnih mesec dana,

– Bilo je bušenja guma i šaranja po autima, ali nije bilo ispisivanja kao na našem autu. O svemu je policija obaveštena ali niko do sada nije dobilo nikakvo obaveštenje da li su počinioci pronađeni – zaključuje priču naš zemljak.

Izbušene su tri gume

POLICIJA: Politički problem

Naš zemljak je odmah pozvao policiju i tek posle dva sata je došla jedna patrola.

– Izašli su iz auta, pogledali štetu i počeli da fotografišu. Na moje pitanje, da li znaju šta piše, jedan od policajaca mi je rekao da je to što vidi nešto kao “fuck”. Tek kada sam mu rekao šta je stvarno napisano na haubi i da na vratima piše (nepravilno) cetnik i objasnio značenje reči, policija je već drugačije gledala na ovaj slučaj. Na njihovo pitanje, da li me ovo vređa i moj potvrdan odgovor, pozvali su stanicu i rekli da se radi o političkom problemu. Uzeli su izjave od mene, moga sina i jednog komšije koji je video ono društvo negde oko tri sata posle ponoći da se tu nalazilo. Nisu uzeli nikakve otiske prstiju ili nešto slično. Samo su slikali automobil sa svih strana i rekli da će sve da predaju kriminalističkoj policiji i ništa više. Nama su savetovali da popravimo štetu – navodi naš sagovrnik.

Samo broj predmeta

Kopiju zapisnika sa uviđaja naš zemljak nije dobio uz obrazloženje policajaca da se to ne radi.

– Nekoliko dana nismo dobili nakakvu informaciju od policije, a kada je moj sin pozvao iz stanice smo dobili samo broj predmeta pod kojim se vodi ovaj slučaj. Sin je u međuvremenu od drugog komšije dobio delimičan broj registarske tablice auta za koji misli da koristi neko iz tog društva. Taj podatak je prosleđen policiji od koje do sada nismo dobili nikakvu informaciju

Javite se konzulatu

Povodom ovog nemilog događaja pozvali smo Božidara Vučurovića, generalnog konzula Srbije u Minhenu, i u telefonskom razgovoru saznali da naše diplomatsko-konzularno predstavništvo nema nikakve informacije o ovom i ranijim događajima.

Božidar Vučurović

– Pozivam sve oštećene da nam se jave kada im se desi ovako nešto i mi ćemo zvanično da kontaktiramo s predstavnicima policije. Međutim, to je sve što možemo da uradimo i da se nadamo da će policija da reši sve slučajeve u najkraćem roku i da preduzme odgovarajuće mere.