Tanjug
Nikola Selaković na obeležavanju godišnjice Cerske bitke

Pokazalo se i dokazalo da se veličina jednog naroda ne meri njegovom brojnošću, već primerima podviga kao što je ovaj cerski, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na obeležavanju 109. godišnjice od Cerske bitke u Tekerišu, dodajući da je “dužnost svakoga od nas i svakoga ko je od nas potekao da pričamo o cerskoj pobedi, da podsećamo ceo svet da smo na Ceru dokazali i pokazali kako se brani otadžbina i kako se voli sloboda”.

On je na spomenik junacima sa Cera položio venac u ime Vlade Srbije, a u svom obraćanju je kazao da je “na današnji dan pre 109 godina čitavim svetom odjekivala jedna reč – Srbija” i da se sećamo “div-junaka koji su položili živote u Cerskoj i Iveračkoj bici”.

– Danas, kao i tada, divljenje još traje i potvrđuje besmrtnost dela srpskog ratnika i vojničke genijalnosti Stepana Stepanovića koji je u ovom boju dobio čin vojvode. Odajemo poštu i kralju Petru Prvom Oslobodiocu i kralju Aleksandru Prvom Ujedinitelju i vojvodama Stepi Stepanoviću i Radomiru Putniku i potonjim vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću, ali ono što nikada ne smemo da zaboravimo, što je naša sveta dužnost, što kuca u svakome od nas, jeste da je ovu bitku i ovaj rat dobio srpski seljak, običan čovek, domaćin, onaj koga je Pašić nazvao “gunjac i opanak”. Gunjac i opanak je pobedio na Ceru, na Kolubari, Mačkovom kamenu, Kajmakčalanu i probio Solunski front. On je oslobodio zemlju od turskog ropstva i doprineo da po njoj niknu pravda, sloboda i jednakost. Najveći i najmudriji upravnik jednog naroda je sam narod. U istoriji nema nijednog primera da je narod radio protivu sebe, protivu svoga opstanka. Narod je najbolji svoj čuvar, on je najbolji svoj upravnik – kazao je Selaković.

On je poručio da je dužnost svakoga od nas da se seća cerske pobede i da je tada srpski narod pokazao kako se brani otadžbina i voli sloboda. Prema njegovim rečima, generacija pre stotinu godina ostavila je iza sebe velelepan spomenik u Tekerišu, generacija posle njih legendarni film “Marš na Drinu”, a zahvaljujući pregalaštvu čestitih i časnih dobrih ljudi Mačvanskog okruga, lokalnih samouprava i podršci koju je tom projektu pružio i pruža predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ova generacija ima zadatak da na vrhu Cera podigne memorijalni kompleks u čast cerskih i iveračkih junaka. Vence na spomenik junacima sa Cera položili su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradova Loznice i Šapca, okolnih opština, više ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Pomen za junake

Pre obraćanja zvaničnika pomen cerskim junacima služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a kod spomenika je izveden i prigodan umetnički program. Državnu ceremoniju organizovali su vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, grad Loznica i loznički Centar za kulturu “Vuk Karadžić”.

Ratnici – seljaci

Cerska bitka bila je prva pobeda saveznika u Velikom ratu. U njoj je iz redova srpske vojske izbačeno 16.000 vojnika, a iz austrougarskih 26.000. Cerska bitka je bitka u kojoj su ratnici -seljaci pred daleko jačim neprijateljem branili svoje kuće, porodice i svoju slobodu ne žaleći živote i podnoseći žrtvu koja je svetao primer budućim generacijama kako se brani otadžbina.

Sveto mesto

Ministar Selaković je posetio i Muzej Cerske bitke, a u knjigu utisaka je zapisao: “Svaki put kada posetim ovo sveto mesto odlazim nadahnut herojstvom naših slavnih predaka zahvaljujući kojima živimo u slobodnoj, suverenoj Srbiji! Da se nikada ne zaboravi. Neka je večna slava cerskim i iveračkim junacima. Živela Srbija.”