pixabay.com
Kineski juan

Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kineski juan u svoje devizne rezerve, izjavio je danas u Pekingu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na prvoj sesiji foruma održanog u okviru inicijative “Pojas i put” istakao da je Kina drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

– Od januara 2015. godine kineski juan je na spisku naših valuta za mađunarodno tržište i NBS razmišlja da uključi kinesku valutu u svoje devizne reserve – rekao je Vučić i ukazao da Srbija i Kina imaju povećanu i intenzivnu saradnju u sektoru finansija i bankarstva.

On je rekao da inicijativa “Pojas i put” prerasta u globalni projekat impresivnih razmera zasnovan na infrastrukturnoj povezanosti kopnom, morem, vazduhom i sajber prostorom, preko trgovinskih investicija finansijskih tehnoloških, preko virtuelne povezanosti i sve to do povezivanja ljudi kroz kulturu, turizam, obrazovanje i nauku.

Vučić je istakao da Srbija pridaje ogroman značaj negovanju prijateljstva sa Kinom, kao i da je bilateralna saradnja trenutno na najvišem istorijskom nivou.

– Zato smo prihvatili inicijativu produbljivanja saradnje sa Kinom. Srbija je na evropskom putu, ali je tokom svoje istorije uvek bila istok zapadu i zapad istoku, zemlja gde su najvažniji putevi koji povezuju Evropu i Aziju. Tema panela oslikava stratešku orijentaciju konceptu razvoja Kine. Ova inicijativa stremi jačanju saradnje država i u cilju prosperiteta celog čovečanstva i razvoja globalne ekonomije – rekao je srpski predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here