EPA
Avio-kompanija Kvantas

Bivši izvršni direktor Kvantasa, Alan Džojs, mogao bi da izgubi skoro polovinu svog godišnjeg platnog paketa, od 21,4 miliona dolara, posle reakcije klijenata vezano za avio-kompaniju i navoda da je prodala mesta na već otkazanim letovima. Avio-kompanija je u sredu, 20. septembra, objavila svoj godišnji izveštaj za finansijsku godinu 2022/23, kao i izjavu Odbora, u kojoj se navode mere, koje je preduzela, i koje bi mogla da preduzme protiv viših rukovodilaca posle uznemirenja klijenata.

Džojs je 5. septembra prekinuo svoj mandat na mestu generalnog direktora Kvantasa, dva meseca pre nego što je zvanično trebalo da ode posle godišnje generalne skupštine avio-kompanije u novembru.

Nekoliko dana ranije, Zaštitnik potrošača pokrenuo je pravni postupak pred Saveznim sudom navodeći da se Kvantas upustio u lažno i obmanjujuće ponašanje, reklamirajući karte za letove koje je već otkazao.

Oko 8.000 letova, koji nisu uklonjeni iz prodaje, trebalo je da polete između maja i jula 2022. godine, saopštila je Australijska organizacija za zaštitu konkurencije i potrošača (ACCC) 31. avgusta.

Odbor Kvantasa je sada smanjio kratkoročne podsticajne isplate za više rukovodioce, za 20 odsto “u znak priznanja uticaja kumulativnih događaja na kupce i brend”.

Takođe, planira da zadrži preostali iznos tih plaćanja, dok traje sudski postupak ACCC . Kada se slučaj reši, Odbor će odlučiti da li će aktivirati odredbe o “povraćaju novca”.

Za bivšeg generalnog direktora Džojs, koga je zamenila Vanesa Hadson, to je značilo da je zadržano 2,2 miliona dolara kratkoročnih gotovinskih i kapitalnih podsticaja. Dodatnih 8,3 miliona dolara od njegove ukupne naknade za godinu od 21,4 miliona dolara moglo bi biti vraćeno, dok se ne završi ACCC akcija.

– Veliki deo gubitka poverenja potiče od navoda ACCC. Dok su nedavne tvrdnje ACCC neproverene, Odbor razume zabrinutost akcionara i zajednice u vezi sa njima, koja se poklapa sa značajnim rezultatima plata izvršnih direktora. Ukupna zarada Alana Džojsa za ovu godinu, takođe, je uključivala 2,1 milion dolara osnovne plate – rekao je predsedavajući Ričard Gojder.

Prema njegovim rečima, iako ima mnogo posla koji treba da se uradi, u Kvantasu ima i mnogo pozitivnih stvari.

– Posao u avio-kompaniji može da se obavi samo doslednim ispunjavanjem standarda, koji ljudi s pravom očekuju, a Odbor blisko sarađuje sa Vanesom Hadson i njenim novim menadžerskim timom, kako bi se to i uradilo – istakao je Gojder.

Rekordan profit

Pored akcije ACCC, Kvantas je poslednjih nedelja dospeo na naslovne strane zbog svog rekordnog profita, bilo da je bio u dosluhu sa vladom da blokira konkurenciju Katar ervejza i nepotraženih kredita za letove, kao što prenosi SBS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here