pixabay.com
Ilustracija

Kako prenosi HuffPost, NASA je predstavila svoj plan Artemis za ponovno uspostavljanje prisustva na Mesecu “u pripremi za ljudsko istraživanje Marsa.”

NASA je objavila da planira da prvi put pošalje ženu na Mesec 2024. godine. Sve to u sklopu plana Artemisa, prilikom čijeg predstavljanja su opisivali prvu mesečevu misiju od 1972. čiji je cilj bio slanje muškarca i prve žene najbližem susedu Zemlje.

– Slanje ljudskih istraživača 250.000 milja do Meseca, zatim 140 miliona milja do Marsa zahteva hrabru viziju, efikasno upravljanje programima, finansiranje modernog razvoja sistema i operacija misije i podršku iz svih krajeva SAD-a, kao i naših partnera širom sveta – rekli su iz NASA-e u uvodu plana, pri čemu su objasnili i da je svemirska agencija godinama radila na metodama istraživanja Meseca.

Iz NASA-e su istakli da je plan Artemis usmeren na postizanje cilja početnog sletanja čoveka do 2024. godine sa prihvatljivim tehničkim rizicima, istovremeno radeći na održivom istraživanju Meseca sredinom i krajem 2020-ih.

Prognoza da će to baš biti 2024. godinu nije proizvoljna, već je “najambiciozniji mogući datum, a naš uspeh na Mesecu, a kasnije i na Marsu, zasnivaće se na našim nacionalnim ciljevima i robusnim mogućnostima”, objasnili su.

NASA-ina prva lunarna misija, Artemis 1, predviđena je za 2021. godinu bez astronauta, a Artemis II planira da poleti 2023. sa posadom. Sa Artemida III planiraju da prva žena i muškarac slete na Mesec 2024. godine.

– Kada se u okviru Artemida III prva žena sleti na Mesec 2024. godine, Amerika će pokazati novi nivo globalnog svemirskog vođstva – rekli su iz NASA-e. „Sa ponovnim uspostavljanjem mogućnosti lunarnog istraživanja, NASA i svet biće spremni da izgrade trajno prisustvo na mesečevoj površini u pripremi za ljudsko istraživanje Marsa.“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here