pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kanadska mornarica je u “kritičnom stanju” zbog nedostatka osoblja i manjka resursa, zbog čega sledeće godine možda neće biti u mogućnosti da obavlja svoje osnovne dužnosti, saopštio je komandant Kanadske kraljevske mornarice (RCN), kontradmiral Angus Topši, u video snimku na Jutjubu objavljenom ove nedelje.

Kanada troši samo oko 1,3 odsto svog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda za odbranu, što je daleko manje od dva odsto koliko je prognozirao NATO.

U videu, koji traje nešto manje od šest minuta, Topši koji je dužnost glavnog mornara Kanade preuzeo u maju 2022. godine, tvrdi da RCN više od deceniju nije uspevala da ispuni svoje ciljeve za regrutaciju, prenosi Rojters.

”Kolege i drugovi, RCN se suočava sa ozbiljnim izazovima u ovom trenutku što bi moglo značiti da nećemo uspeti da ispunimo svoju snagu i spremnost u 2024. godini i kasnije”, rekao je on, doadjući da se vazduhoplovstvo i vojska suočavaju sa sličnim izazoviama.

Načelnik Generalštaba kanadske vojske, general Vejn Ejr, upozorio je zakonodavce krajem septemra da su planovi liberalne vlade premijera Džastina Trudoa da budžet za odbranu smanji za milijardu kanadskih dolara kao deo paketa fiskalnih ograničenja, izazvali negodovanje vojnih komandanata.

Kanadska mornarica oslanja se na 12 ratnih brodova klase Halifaks, koji su približavaju isteku 30-godišnjeg radnog veka, ali moraju ostati u službi i narednih 15 godina jer njihove zamene kasne i premašuju budžet, navodi Rojters.

3 COMMENTS

  1. Niko ne napada Kanadu i ne treba to njima evo na primer naša Srbija nas napadaju stalno vekovima i ubijaju nas,kolju stavljaju u gasne komore i opet mi smo ugasili ratnu mornaricu i predali oružije u mup,na insistiranje predsednika i pretnju smrću ko ne preda mislim isto je to mnogima tih 7 godina robije što su obećali za nelegalno oružije ili pretnja smrću,pa sam morao da predam i u sledećem napadu na Srbiju neka se sami političari brane mi narod ćemo priznati agresore jer nemamo sa čime da se branimo kao i narod na Kosovu što je priznao narod okupaciju jer su razoružani a napadnuti od naoružanih šiptara i druge vojske. A Kanada… Kanada nema šta da brine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here